Cele mai sigure orașe din România în caz de cutremur
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Există câteva orașe sigure în caz de cutremur în România.

Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Oradea sunt cele mai sigure mari oraşe. În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter.  În Transilvania, potrivit lui Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, efectele cutremurelor vrâncene sunt atenuate rapid, afectând doar zona Braşovului.

"În faţa arcului carpatic (estul şi sudul ţării), structura geologică e mai solidă, închegată. Înspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solidă propagă mai bine unda, cea frământată din Transilvania o atenuează", explică cercetătorul, citat de MonitorulCluj.

Județul Cluj este unul de podiș și de munte. Circa un sfert (24%) din suprafața județului este muntoasă, ocupată de Munții Apuseni. Restul suprafeței este format în proporție de 76% din dealuri și văi. Terasele și luncile din sectoarele inferioare ale Someșului Mic și Arieșului suplinesc lipsa câmpiilor.

VEZI ȘI: Cum a supraviețuit Mircea Badea la cutremurul din 1977: De-asta mai sunt în viață! - https://www.dcnews.ro/cum-a-supravietuit-mircea-badea-la-cutremurul-din-1977-de-asta-mai-sunt-in-viata_904575.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel