Data actualizării:
Data publicării:

Cele mai interesante curiozități despre sushi. Chef Hiro Sakai, demonstrație culinară de excepție. E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, aplaudat la unison / galerie foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Luni, 15 mai 2023, la Muzeul Național de Istorie a avut loc expoziția „I Love Sushi“.

Ambasada Japoniei în România, The Sakai și Muzeul Național de Istorie au României au organizat, luni, 15 mai 2023, în holul central al instituției de pe Calea Victoriei, 12, expoziția „I Love Sushi“. Întreaga istorie a preparatului culinar japonez, expusă la muzeul din Capitală, poate fi vizitată până pe 30 iunie 2023.

Chef Hiro Sakai, expert în sushi și unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Japonia, a făcut o demonstrație care a atras atenția celor peste 100 de persoane care au participat la eveniment. Acesta a preparat, în aproximativ 2 ore, diferite tipuri de sushi, oferind detalii despre evoluția cronologică a acestei delicatese culinare, modul de preparare și impactul pe care sushi îl are la nivel mondial.

Cum Wasabi este un ingredient nelipsit în bucătăria niponă, planta fiind numită și hreanul japonez, Hiro Sakai a arătat publicului și o răzătoare specială din piele de rechin, material tradițional pentru răzuirea Wasabi. Potrivit bucătarului, prin contactul Wasabi cu pielea de rechin, pasta rezultată este una cremoasă care își păstrează majoritatea nutrienților.

Chef Hiro Sakai a exemplificat apoi fiecare mișcare a preparării Sushi, momentele fiind imortalizate de numeroșii fotografi prezenți la eveniment. Cei peste 30 de ani de experiență ai bucătarului nipon și-au spus cuvântul atunci când nivelul de rapiditate pentru prepararea sushi a fost de sub 10 secunde pentru fiecare rulou.

Întrebările din partea celor prezenți nu au încetat să apară, iar cea mai curioasă dintre ele a fost cea despre modul în care se mănâncă sushi, cu mâna sau cu bețișoare japoneze? Hiro Sakai a precizat că sushi se mănâncă tradițional cu mâna, dar în ultimele decenii, după ce preparatul a ajuns în bucătăriile din întreaga lume, acesta a suferit numeroase influențe din culturile în care a intrat și, în prezent, conform regulii „câte bordeie, atâtea obiceie”, mâncarea japoneză se mănâncă și cu bețișoare, și cu furculița, dar și cu mâna, în funcție de locul în care este servit.

În plus, potrivit bucătarului, sushi este acum consumat în diferitele părți ale lumii în combinație cu preparate specifice fiecărui loc în parte, fapt ce îi conferă o doză de originalitate în fiecare cultură. Și este foarte bine că e așa, a spus bucătarul. Totuși, autenticitatea preparatului rămâne în Japonia!

Hiroshi Ueda, aplaudat la unison

Cum evenimentul a fost organizat de Ambasada Japoniei în România, Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul nipon la București, a făcut câteva precizări și a uimit auditoriul atunci când a vorbit într-o limbă română curată. Momentul a atras numeroase aplauze din partea publicului, cei prezenți fiind impresionați de interesul ambasadorului Japoniei pentru limba țării în care își desfășoară activitatea diplomatică.

A mai luat cuvântul Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), care a mulțumit pentru colaborarea fructuoasă între Ambasada Japoniei în România și MNIR și a invitat toți românii să cunoască bucătăria niponă și să se bucure de gustul sushi preparat de unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Țara Soarelui Răsare.

Cine este Hiro Sakai

Chef Hiro Sakai deține și gestionează deja patru restaurante de sushi de lux și un restaurant italian în Japonia. Antreprenorul și bucătarul de sushi a părăsit Japonia în 2018 pentru a deschide restaurantul The Sakai din Frankfurt, Germania, pentru a transmite cultura japoneză sushi și abilitățile sale culinare și în alte zone de pe glob, conform siteului propriu.

În Germania, Hiro se bazează pe cei treizeci de ani de experiență în bucătărie pentru a oferi clienților săi un meniu unic, bazat pe tradiția sushi a Japoniei și pe ingredientele locale. Pe lângă originalitatea sa, comunicarea directă dintre bucătar și clienți, care este destul de rară în Europa, l-a făcut cunoscut sub numele „Meister Hiro” la Frankfurt. Are clienți din întreaga Europă, care merg la Frankfurt se bucure de un sushi tradițional pregătit  direct de Meister Hiro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel