Aurora boreală a putut fi observată, noaptea trecută, aproape de pe întregul cuprins al țării.
Noaptea trecută, o furtună geomagnetică severă a generat, din nou, aurore boreale până la latitudini joase. Acestea au putut fi văzute din România cu ochiul liber, iar astrofotografii au surprins imagini superbe cu draperiile de lumină roșiatică de pe cerul nordic.
Mai mult, aurora boreală s-a produs în noaptea de maxim a curentului de meteori Perseide, astfel că spectacolul a fost de-a dreptul grandios pentru pasionații de astronomie.
Valentin Grigore este președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM) și a reușit să fotografieze aurora boreală, dar și ploaia de stele din zona Runcu din județul Dâmbovița, unde a oganizat Tabăra Perseide 2024.
„O nouă noapte specială la Perseide, bogată în meteori și în culori de auroră boreală! Captură de la ora 0:17 cu un meteor Perseide frumos colorat și draperii de lumină ale aurorei, nu doar glow, ca noaptea trecută“, a scris astrofotograful.
El a fotogrfiat același fenomen astronomic și cu o noapte în urmă.
Răzvan Vintilescu, de asemenea, a surprins imagini ce par desprinse din filmele SF din zona Muntele Mic din Retezat, precizând că „o dată-n viață să vezi aurora boreală scăldată în ploaia de stele“.
„Azi noapte pe Muntele Mic am văzut peste o sută de perseide. Am prins doar câteva cu aparatul! Experienta însă, de neprețuit!“, a scris el.
Cătălin Urdoi a fotografiat fenomenul atmosferic din Bucovina: „Perseidele, aurora și greierii care îmi țineau companie, au fost ingredientele magice ale unei superbe nopți de vară“.
Și în zona Falcău din Suceava a fost vizibilă aurora boreală.
În Masivul Rarău, Daniel Miroțoi a reușit să obțină niște imagini de-a dreptul impresionante cu draperiile de lumină rozalii ale aurorei boreale.
Aurora boreală e cunoscută și sub denumirea de „luminile nordului” și este un fenomen natural spectaculos care apare în regiunile polare ale emisferei nordice.
Aceasta se manifestă prin apariția unor lumini strălucitoare, de diverse culori, care dansează pe cerul nopții. Fenomenul este cauzat de interacțiunea particulelor încărcate electric provenite din vântul solar cu atmosfera terestră, în special cu moleculele de oxigen și azot din ionosferă. Aceste coliziuni determină eliberarea de energie sub formă de lumină, care variază de la verde și galben până la roșu, violet și chiar alb.
Aurora boreală este vizibilă în special în zonele apropiate de cercul polar arctic, precum Norvegia, Suedia, Finlanda, Canada, și Alaska. Perioada optimă pentru a observa acest fenomen este în timpul iernii, când nopțile sunt mai lungi și cerul este mai întunecat. Intensitatea și culoarea aurorei boreale depind de activitatea solară și de compoziția atmosferei, făcând ca fiecare apariție să fie unică.
De-a lungul istoriei, aurora boreală a inspirat numeroase legende și mituri, fiind considerată un simbol al divinității sau al altor forțe supranaturale în diverse culturi indigene.
Observarea aurorei boreale este o experiență de neuitat pentru cei care au norocul să o vadă. Deși în mod obișnuit apare la latitudini înalte, în condiții excepționale poate fi observată și la latitudini mai joase, în timpul unor furtuni geomagnetice puternice.
În prezent, aurora boreală este studiată intens de cercetători, deoarece oferă informații valoroase despre activitatea solară și interacțiunea acesteia cu câmpul magnetic al Pământului. Aceasta nu este doar o sursă de fascinație estetică, ci și un subiect important de studiu în știința spațială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci