Data publicării:

Cele mai apreciate filme românești, la Madrid

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Festivalul va fi inaugurat cu pelicula  Orizont , o actualizare a nuvelei  Moara cu noroc  de Ioan Slavici, în prezența regizorului,  Marian Crișan , a compozitorului coloanei sonore,  Cristian Lolea , și a criticului și programatorului spaniol  Roberto Cueto . Pe lângă cele mai recente producții românești, va fi proiectată și  La “Moara cu norocˮ , o ecranizare a aceleiași nuvele de I. Slavici în regia lui Victor Iliu, film candidat la premiul  Palme d’Or  la ediția din 1957 a Festivalului de la Cannes.

Ediția cu numărul șapte a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid debutează joi, 3 noiembrie, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Cinematecii Spaniole. Timp de zece zile, publicul madrilen va putea urmări la Cine Doré cele mai recente și apreciate lungmetraje românești din 2016, dar și cinci scurtmetraje realizate în ultimii doi ani și documentarul Cinema, mon amour(r: Alexandru Belc).

Comedia Două lozuri, regizată de Paul Negoescu, inspirată de o altă operă literară clasică a literaturii române – Două loturi, de I. L. Caragiale –, continuă seria celor 13 filme ce vor putea fi vizionate până în data de 13 noiembrie. Lungmetrajele Ilegitim (r: Adrian Sitaru), Premiul C.I. C.A.E. în secțiunea Forum a Berlinalei din acest an, și Dincolo de calea ferată, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cătălin Mitulescu, vor avea premiera în Spania în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

Citește și: Noaptea Lungă a Artelor Performative la Linz

Filmul Câini (r. Bogdan Mirică), recompensat, printre altele, cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes din acest an, s-a bucurat de o foarte bună primire în rândul criticii de specialitate spaniole, fiind considerat o „mică descoperire, cu o admirabilă gestionare a timpuluiˮ de către criticii revistei Caimán.Cuadernos de cine. Aceeași prestigioasă publicație consideră că Sieranevada (r: Cristi Puiu), lungmetrajul care încheie festivalul, este „o meticuloasă și extrem de curajoasă disecție a cotidianuluiˮ.

Scurtmetrajele O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe), prezentat cu sprijinul ICR Madrid la cea mai recentă ediție a Festivalului de la San Sebastian, O faptă bună (r: Andrei Gruzsniczki), Toate fluviile curg în mare (r: Alexandru Badea), Mă cheamă Costin (r: Radu Potcoavă) și 4:15 Sfârșitul lumii (r: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) vor completa panorama filmului românesc contemporan.

Festivalul se desfășoară cu colaborarea Centrului Național al Cinematografiei, Universității Naționale de Artă Cinematografică și Teatrală „I. L. Caragialeˮ, HBO Europe, Libra Film Productions și a distribuitorului Ultraviolet Media.

Marian Crișan și Cristian Lolea susțin un masterclass la Școala de Film din Madrid

În domeniul cinematografiei, misiunea Institutului Cultural Român de la Madrid este aceea de a construi legături durabile între industria românească și cea din Spania. În acest sens, ICR Madrid organizează în data de 4 noiembrie un masterclass cu regizorul Marian Crișan și compozitorul Cristian Lolea la cea mai importantă școală de film din Madrid, Escuela de Cine y Audiovisual de la Comunidad de Madrid. Începând cu ediția anterioară, festivalul Zilele Filmului Românesc a devenit unul itinerant, o bună parte a peliculelor prezentate la Madrid urmând a fi proiectate în prima jumătate a anului 2017 la Barcelona, Valencia, Cordoba și Granada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel