Cele mai afectate țări de sancțiunile Rusiei. Cum stă România
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Rusia a anunțat, joi, o măsură extremă, ca răspuns față de sancțiunile decise de statele occidentale la adresa sa. Oficialii de la Moscova au decis interzicerea importurilor majorității produselor agroalimentare provenite din țările care au adoptat sancțiunile impuse Moscovei. Potrivit datelor Comisiei Europene, România va fi printre cele mai puțin afectate, exporturile de astfel de produse către Federația Rusă atingând în 2013 valoarea de "numai" șapte milioane de dolari.

Decizia anunțată de Moscova, mai severă decât era anticipat, va priva consumatorii ruși de multe dintre produsele alimentare la care au acces în prezent, dar va afecta sever și economiile țărilor exportatoare.

Interdicția vizează carnea de vită, de porc și de pui, peștele, brânza, laptele, legumele și fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia.

Citește și: Rusia impune interdicţie totală la produsele alimentare din Europa şi SUA

Conform datelor de la Comisia Europeană, Rusia a importat anul trecut din aceste țări produse agroalimentare în valoare de 17,2 miliarde de dolari, categoriile de produse vizate de interdicție însumând 9,2 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Datele furnizate de executivul comunitar relevă că statele cele mai afectate vor fi Norvegia (care a exportat în 2013 Rusiei produse alimentare vizate acum de sancțiuni în valoare de 1,15 miliarde de dolari), urmată de Polonia (1,12 miliarde), SUA (838 de milioane), Spania și Olanda (794 de milioane fiecare), Germania (781 de milioane), Danemarca (540 de milioane). Celelalte state au avut exporturi din aceste categorii de produse sub valoarea de 500 de milioane de dolari.

La cealaltă extremă a clasamentului, România face parte din rândul țărilor care au exportat în 2013 în Rusia produse alimentare din categoriile menționate sub valoarea de 10 milioane de dolari. Din acest grup mai fac parte Bulgaria, Croația, Slovacia, Luxemburg și Malta.

Vezi și: Rusia interzice zborurile ucrainene pe teritoriul său. UE și SUA, sancționate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel