Cele 6 obiceiuri care distrug intimitatea unui cuplu. Când ridicăm ziduri invizibile între noi și partener
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cele 6 obiceiuri care distrug intimitatea unui cuplu. Când ridicăm ziduri invizibile între noi și partener / Foto: Pixabay, de pixel2013
Cele 6 obiceiuri care distrug intimitatea unui cuplu. Când ridicăm ziduri invizibile între noi și partener / Foto: Pixabay, de pixel2013
Vezi în articol care sunt cele 6 obiceiuri care distrug intimitatea unui cuplu.

Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional, a spus care sunt cele 6 obiceiuri care distrug intimitatea unui cuplu.

"Una dintre cele mai populare explicații din psihologia relațiilor este metafora “Călăreților Apocalipsei Relaționale”, dezvoltată de @gottmaninstitute, și prezentată în cărți precum “De la ceartă la dialog”, “Căsnicia pe roate sau pe butuci”, “Infidelitatea”; toate semnate de dr. John Gottman. Pentru mult timp, terapeuții au vorbit doar despre patru călăreți ai apocalipsei; dar, potrivit studiilor mai recente, aceștia sunt șase la număr", a scris Gáspár György.

Cele 6 obiceiuri care distrug intimitatea unui cuplu

Astfel, potrivit psihologului, cele 6 obiceiuri care distrug intimitatea unui cuplu sunt:

1. Dominarea - atunci când, în loc să ascultăm perspectiva partenerului, căutăm să ne impunem punctul de vedere.

2. Critica - atunci când, în loc să ne vulnerabilizăm și să ne exprimăm nevoile, judecăm sau atacăm persoana partenerului.

3. Defensiva - atunci când, în loc să ne asumăm responsabilitatea sau contribuția la crearea unei probleme, ne justificăm sau ne căutăm scuze.

4. Disprețul - atunci când, în loc să ne uităm la ce face bine partenerul și la ce ne atrage la acesta, îl desconsiderăm și ne percepem ca fiind superiori.

5. Beligeranța - atunci când, în loc să cultivăm o stare emoțională de bine, declarăm stare de război în cuplu.

6. Împietrirea - atunci când, în loc să ne implicăm în strategii de autoliniștire emoțională, ridicăm ziduri invizibile între noi și partener.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gáspár György (@gaspargyorgy)

Ești mereu nemulțumit? Care sunt principalele motive, descrise de Radu Leca

Sigur ai auzit măcar odată sau ți s-a spus că ești veșnic nemulțumit. Mintea noastră este concepută să ne dorim mereu mai mult, însă acest aspect poate duce uneori la situații neplăcute, în care orice se întâmplă în jurul nostru să se transforme în nemulțumire, o nemulțumire continuă, cu impact asupra propriei vieți, dar și a celor din jur. Căci nu este ușor de interacționat cu o astfel de persoană, care de la primele raze de soare este nemulțumită, motivele fiind adesea puerile. Psihologul Radu Leca ne-a explicat care sunt adevăratele surse ale nemulțumirii, dar și cum se poate ”repara” această situație.

”Persoana nemulțumită este o persoană toxică. Nu este nemulțumită fiindcă are tulburare de anxietate, de panică sau de depresie, ci este nemulțumită din trei direcții diferite. Cumva are trei surse ale nemulțumirii:

- propria persoană, propriile împliniri

- tipul de destin: Ce aș fi făcut dacă?

- tipul de parteneriat, mariaj, cuplu, familie pe care îl deține”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate, pentru DC Medical. 

Potrivit specialistului, aceste trei tipuri de surse, indiferent de banii pe care persoana respectivă îi are, de poziția socială sau de cercul în care activează, ori de locul de muncă, ”vor furniza o stare permanentă de nemulțumire și indecizie”, a explicat Radu Leca.

În ceea ce privește ”tratarea” acestei stări de continuă nemulțumire, psihologul ne-a precizat că este un proces de durată, variind între 6 și 12 luni, în funcție de cât de afectată este persoana respectivă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel