Data publicării:

Cel puțin 80 de morți într-o explozie la o rafinărie de petrol ilegală din Nigeria

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cel puţin 80 de morţi într-o explozie la o rafinărie de petrol ilegală din Nigeria / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cel puţin 80 de morţi într-o explozie la o rafinărie de petrol ilegală din Nigeria / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O rafinărie de petrol ilegală din Nigeria a explodat.

O explozie produsă la o rafinărie de petrol ilegală s-a soldat cu cel puţin 80 de morţi în sudul Nigeriei, au anunţat duminică serviciile de salvare citate de AFP.

Explozia a survenit vineri la o facilitate clandestină situată între statele Rivers şi Imo, a menţionat poliţia. Bilanţul ar putea creşte, potrivit Agenţiei naţionale pentru situaţii de urgenţă.

Exploziile la rafinării ilegale sunt frecvente în Nigeria, primul producător de ţiţei din Africa. În regiunea petrolieră a Deltei Nigerului, de multe ori conductele sunt vandalizate pentru a sustrage hidrocarburi, care sunt revândute pe piaţa neagră. Majoritatea localnicilor trăiesc într-o sărăcie accentuată, în pofida faptului că regiunea lor generează milioane de dolari, cu o producţie de circa două milioane de barili pe zi, scrie Agerpres.

OFICIAL - Erupţia vulcanului Tonga, cea mai puternică explozie a secolului XXI

 

Erupţia vulcanului Tonga de la începutul anului 2022 a fost catalogată drept cea mai puternică explozie a secolului XXI. 

De asemenea, aceasta a fost pusă pe picior de egalitate cu cele mai mari erupţii din istorie. După ce a aruncat materie la 10 km cubi în jur şi a generat o undă de şoc atmosferică care a înconjurat globul de mai multe ori şi a produs un nor de cenuşă de două cât mărimea Franţei, erupţia a fost echivalată ca putere cu erupţia muntelui Pinatubo din Filipine, din 1991. 

Cercetătorii au folosit un nou algoritm pentru a identifica scara erupţiei de la vulcanul Tonga, astfel că nu a mai fost nevoie să se deplaseze la faţa locului. Indexul de explozivitate vulcanică a fost de 6, o astfel de erupţie fiind aşteptată o dată la 50-100 de ani. Cu toate astea, în vârful erupţiei, VEI-ul s-a dus la 8, iar o astfel de erupţie are loc o dată la 50.000 de ani. 

Erupţia din ianuarie 2022 a distrus 90% din insula Hunga Tonga Ha'apai, nelocuită. De altfel, această insulă apăruse în urmă cu doar 7 ani, după o altă erupţie a vulcanului, mai mică, scrie sciencealert.com.

Forţa erupţiei vulcanice produse în arhipelagul Tonga pe 15 ianuarie a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima, au anunţat oamenii de ştiinţă de la agenţia spaţială americană NASA, în timp ce supravieţuitorii catastrofei au declarat că puterea acesteia le-a zguduit creierul, relatează luni AFP (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel