Cel puţin 28.000 de sinistraţi, în urma inundaţiilor înregistrate în Republica Centraficană
Cele mai severe inundaţii înregistrate de două decenii din Republica Centrafricană au lăsat cel puţin 28.000 de oameni fără adăpost, a informat marţi Crucea Roşie din această ţară, în contextul în care guvernul a calificat dezastrul o "imensă catastrofă naturală", notează APP, scrie Agerpres.
Ploile torenţiale care afectează ţara de câteva zile au determinat ieşirea din matcă râului Oubangui şi a afluenţilor săi.
"Ultimul bilanţ este de 28.000 de sinistraţi" în această fostă colonie franceză, a declarat pentru AFP preşedintele Crucii Roşii din Republica Centrafricană, Antoine Mbao-bogo, care a adăugat că mai multe cartiere sunt "sub apă".
În capitala Bangui, cu o populaţie de aproximativ un milion de locuitori, locuinţele de chirpici au fost distruse complet în urma inundaţiilor.
"Astăzi, ţara noastră, şi nu doar oraşul Bangui, se confruntă cu o catastrofă naturală imensă", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ange-Maxime Kazagui, într-o adresă televizată luni seara.
Râul Oubangui, cel mai mare din ţară, iese din matcă o dată la 10 ani, aşa cum s-a întâmplat în 1999 când a provocat distrugeri majore - deşi Mbao-bogo susţine că inundaţiile de atunci nu se compară ca gravitate cu cele din prezent.
Cu aproximativ 4,7 milioane de oameni, ţara - afectată de violenţe din partea grupurilor armate, în pofida unui pact de pace semnat anul acesta - este una dintre cele mai sărace din lume. În plus, în condiţiile în care circa două treimi din teritoriul ţării este controlat de miliţii aflate în conflict cu guvernul, circa un sfert din populaţie şi-a părăsit deja locuinţele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News