Cel mai puternic laser din Europa, inaugurat la Măgurele
Cel mai puternic laser din Europa și al doilea laser din lume, de un petawat, a fost inaugurat, marți, la Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele. Proiectele laserilor de pe platforma de la Măgurele vor readuce în România cel mai important capital, cel uman, a declarat marți premierul Victor Ponta.
"Avem astăzi deosebita satisfacție să asistăm la finalizarea și operaționalizarea unei infrastructuri de cercetare de vârf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructură la cel mai înalt nivel mondial. Institutul găzduiește cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil să producă pulsuri laser de un petawat cu o durată de 25 femtosecunde", a declarat ministrul delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare, Mihnea Costoiu.
Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finanțat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei în cadrul Programului național de cercetare-dezvoltare în perioada 2007-2013.
"Este unic în Europa prin gama echipamentelor și nivelul tehnologic de ultimă oră. Constituie o etapă esențială în realizarea infrastructurii ELI—NP, mai celebrul proiect care va cuprinde două lasere de 10 petawați", a spus ministrul.
El a susținut că, odată cu inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetări de vârf, cum ar fi aplicații în fizică, chimie, biologie, medicină, energie, știința materialelor, tehnologii ultra avansate de producție care vor avea un impact important pentru economia românească.
Citește și: Laserul de la Măgurele va funcționa din luna iunie
Prezent la Măgurele, premierul Victor Ponta a declarat că: "Marea șansă pe care o văd este faptul că a renăscut această platformă. Ne dă ocazia de a readuce cel mai important capital pe care l-a avut România, și anume capitalul uman, mințile care s-au format aici, care au plecat în diverse colțuri ale lumii. Faptul că se reîntorc, că există din nou atracția pentru cercetătorii români și cercetătorii europeni, internaționali, faptul că reușim să readucem cel mai important capital, care este capitalul uman, capitalul de inteligență, de creativitate este cel mai mare avantaj pe care proiectul ELI, CETAL, pe care toate celelalte proiecte pe care le dezvoltați aici la Măgurele le aduc", a declarat la Măgurele premierul Ponta.
Potrivit premierului, toate rezultatele proiectelor de la Măgurele vor fi extrem de importante pentru competitivitatea economiei românești.
Citește și: De la ce proiect așteaptă Ponta premiul Nobel în România
"Toată lumea a aflat în România și Europa despre platforma de la Măgurele ca locul în care se va face cel mai mare proiect finanțat din fonduri europene de cercetare, ELI. Important este că îl facem. Realitatea și adevărul este că de fapt ELI nu ar fi fost niciodată oferit României și platformei de la Măgurele dacă aici nu ar fi fost o bază, dacă aici nu ar fi existat ceva înainte de ELI, și anume în primul rând o tradiție — 52 de ani. Cred că este important pentru toate generațiile care vin să își aducă aminte că România a avut cercetare, a avut o resursă umană extraordinar de importantă, capacitatea din colectivul de aici de a avea cea mai importantă performanță și capacitatea de dezvolta proiecte novatoare și practic toată această infrastructură, în primul rând umană și după aceea materială — tradiție, școală, vorbesc inclusiv de universități, de mediul academic", a spus Ponta.
El a afirmat că pe platforma de la Măgurele vor veni să își dezvolte proiecte agenții renumite, precum NASA sau Agenția Spațială Europeană, dar și alte firme și agenții internaționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News