Cel mai puternic cutremur din istorie a provocat un tsunami din Chile până în Noua Zeelendă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Jess Loiterton, de la Pexels
Fotografie creată de Jess Loiterton, de la Pexels
Cercetătorii au descoperit care a fost cel mai mare cutremur din istoria planetei, iar efectele sale au fost devastatoare. 

Mai multe cutremure au provocat haos pe planeta noastră în ultimii ani, de la cutremurul Kashmir din 2005, la cel din Haiti în 2010. Dar niciunul nu se apropie măcar ca intensitate de cutremurul care a lovit nordul Chile acum 3800 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Southampton spun că acel seism a avut o magnitudine de 9,5 grade şi a provocat un tsunami care a străbătut 5000 de mile marine, până în Noua Zeelendă. 

"Înainte, credeam că era imposibil ca un eveniment de aşa magnitudine să fi avut loc în nordul acestei ţări, pentru că nu ar fi avut cum să aibă loc o ruptură între plăcile tectonice atât de mare. Dar am găsit dovezi ale unui rift de 1000 km lungime la coasta deşertului Atacama. E uriaş!", a declarat profesorul James Goff, co-autor al studiului. 

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai uscate medii din lume, cercetătorii au găsit sedimente marine, dar şi fosile ale unor specii care au fost aruncate, efectiv, în interiorul continentului. 

"Le-am găsit la altitudine considerabilă şi destul de mult în interiorul continentului. Nu cred că o simplă furtună le-ar fi putut aduce aici", a mai spus Goff, citat de Daily Mail

Singura explicaţie plauzibilă, spune specialistul, este un tsunami uriaş. De asemenea, cercetătorii au mai găsit şi clădiri de piatră care ar fi fost distruse de valurile uriaşe, multe dintre ziduri fiind răsturnate spre mare, cel mai probabil din cauza curenţilor puternici. 

"Populaţia de la acea vreme de aici a fost lăsată fără nimic. Săpăturile noastre arată că localnicii au fost nevoiţi să meargă mult în interiorul continentului din cauza tsunamiului. S-au mai putut întoarce pe coastă abia după 1000 de ani. Este foarte mult, mai ales că ei erau o populaţie care trăia din pescuit", a mai precizat Goff. 

Cum au supravieţuit gândacii asteroidului care a ucis dinozaurii: "Sunt echipaţi fix pentru asta"

 

"În urmă cu 65 de milioane de ani, când piatra numită Chicxulub a căzut din spaţiu, gândacii erau aici. Impactul a provocat un cutremur masiv, dar şi erupţii vulcanice la mii de kilometri distanţă de punctul de impact. Trei sferturi dintre plantele şi animalele de pe Pământ au murit, inclusiv cei mai mulţi dinozauri. Deci cum au putut supravieţui nişte vietăţi nu mai mari de câţiva centimetri, când alte animale mult mai puternice au dispărut? Ei bine, se pare că gândacii sunt echipaţi fix pentru asta, pentru a supravieţui în cazul impactului unui meteorit. 

Corpul gândacilor nu este plat din întâmplare. Aceste insecte se pot strecura în spaţii extrem de înguste, fapt care le permite să se ascundă aproape oriunde. Când asteroidul a lovit, temperaturile au crescut extrem de repede pe suprafaţa planetei. Multe animale nu au avut unde să fugă şi au fost arse de vii, dar gândacii s-au putut ascunde în mici găuri din sol, care i-au protejat de căldura extremă. 

În plus, nici nu au murit de foame. Gândacii sunt gunoieri omnivori, asta însemnând că vor mânca orice, de la plante, animale, carton sau haine", explică Brian Lovett, profesor de Micologie, de la Universitatea Virginia de Vest, conform Science Alert. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel