Cel mai prost an din istoria omenirii nu este cel pe care îl crezi tu
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Dacă cineva s-ar întreba care a fost cel mai rău an din istoria omenirii, care ar fi acesta? 1347 a fost destul de rău, pentru că este anul în care Ciuma Neagră a lovit Europa cu seriozitate. La fel ar putea fi anii Holocaustului, între 1941 și 1945. Sau 1918, anul declanșării pandemiei de gripă spaniolă care a ucis până la 100 de milioane de oameni; chiar și actuala pandemie a coronavirusului pălește în comparație cu acea tragedie.

Dar așa cum Science Alert precizează într-un articol, niciuna dintre aceste perioade nu este cea mai rea. 

Se pare că cel mai rău an dintre toți a fost unul la care majoritatea oamenilor nici măcar nu se gândesc: 536 d.Hr. C.

„A fost începutul uneia dintre cele mai grave perioade, dacă nu chiar cel mai rău an”, a spus arheologul și istoricul medieval al Universității Harvard, Michael McCormick. 

536 a fost al zecelea an al domniei împăratului bizantin Iustinian cel Mare și, deși au fost numeroase bătălii, ceva straniu s-a întâmplat pe cer: a apărut o misterioasă ceață prăfuită care a "blocat" soarele, provocând scăderea temperaturilor și dezlănțuind ani de haos în întreaga lume: secetă, recolte slabe, zăpadă vara în China și foamete.

Există dovezi care sugerează că erupțiile vulcanice catastrofale au fost de vină.

În 2018, o analiză foarte detaliată a miezului ghețarului Colle Gnifetti de la granița elvețiană-italiană a dat noi informații despre secolul de suferință în care s-a scufundat lumea.

În 536, cenușa vulcanică și resturile, numite tephra, s-au amestecat cu calota glaciară, indicând un eveniment vulcanic major. Miezurile de gheață din Groenlanda și Antarctica au arătat dovezi ale unei a doua erupții în anul 540, care ar fi prelungit dezastrul. Și apoi, în 541, a izbucnit ciuma lui Iustinian și totul a mers din rău în mai rău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel