Cel mai mare telescop al ESO, tot mai aproape de finalizare
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video
captură video
Telescopul Extremely Large Telescope (ELT) e aproape gata.

Construcția Telescopului Extremely Large Telescope (ELT) de către Observatorul European Sudic (ESO) a marcat un moment semnificativ prin livrarea primelor 18 segmente ale oglinzii principale (M1) ale telescopului. Aceste segmente urmează să fie transportate la Facility ELT, situată la Observatorul Paranal al ESO în deșertul Atacama, Chile, unde vor fi supuse procesului de pregătire pentru a fi ulterior instalate pe structura principală a telescopului, spun cei de la earthsky.org.

Cea mai mare oglindă de telescop din lume

Oglinda va fi alcătuită din 798 de segmente individuale dispuse într-un model hexagonal. Pentru a asigura o acoperire completă, se vor produce în plus 133 de segmente suplimentare. După finalizare, oglinda principală, denumită M1, va prezenta un diametru impresionant de peste 39 de metri, conferindu-i statutul de cea mai mare oglindă de telescop din lume. Procesul de lustruire a segmentelor M1 a fost efectuat de către Safran Reosc, un renumit producător de sisteme optice, într-o clădire special renovată în apropiere de Poitiers, Franța. Safran Reosc a pus în aplicare tehnici inovatoare de automatizare și măsurare pentru a satisface rigorile impuse de cerințele telescopului Extremely Large Telescope (ELT) al ESO.

În vederea obținerii unei suprafețe extrem de netede, neregularitățile de suprafață au fost eliminate cu precizie, atom cu atom, prin intermediul fasciculelor de ioni, rezultând într-o suprafață cu neregularități de măsurare mai mici de 10 nanometri.

Edificarea Telescopului Extremely Large a presupus o strânsă colaborare între multiple companii din Europa și Chile, în completare la contribuția echipelor ESO, transformând acest proiect într-un efort internațional. Compania germană SCHOTT a fost responsabilă de turnarea segmentelor oglinzii în Mainz, Germania, iar acestea au fost ulterior transportate la Safran Reosc din Franța pentru procesul de lustruire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel