Data publicării:

Cel mai mare pericol când strigăm că politizarea este rea

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
politician
politician
„Politizarea este rea!”. Mulți strigă acest lucru fără să realizeze pericolul.

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre această problemă conceptuală.

„Presa, în general, strigă: „politizarea este rea!” Dar stați așa! Care ar fi antiteza politizării? Situația de până în 1989, atunci când nu aveai politică, era doar decizia unui conglomerat de putere - partidul unic, condus de un singur om.

Tot auzim: „politizarea justiției”. Da! Păi în Marea Britanie, procurorul este avocatul statului. Se schimbă ministrul, procurorul primește alte însărcinări. Iar prin politician, omul de rând, adică electoratul, controlează acel sistem. Politizare înseamnă democratizare! Noi demonizăm politizarea.

Pe tehnocrații i-ați văzut... ați văzut ce au făcut. Totul este o decizie politică, iar decizia politică, într-o mică măsură, aparține fiecăruia dintre noi. Într-un fel, este singura cale prin care noi ne putem controla destinul. Or noi, din 1990 și până acum, ne războim cu politizarea! Atunci hai înapoi în dictatură! Antiteza politicii este dictatura. Sunt ziare și site-uri care cu acest lucru se ocupă: delegitimarea politicului. Au fost chiar și partide care demonizau politicul, dar le-a mai venit mintea la cap”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, la DC News, în emisiunea Deferiți mass-media.

Youtube video image

VEZI ȘI: Udrea, condamnată. În jurul discuțiilor legate de 'Gala Bute', scăpăm din vedere un element important

Există un element important în scandalul cu Elena Udrea și 'Gala Bute', element care scapă din vedere.

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul 'Gala Bute', fostul ministru al Turismului urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre un element important în scandalul cu Elena Udrea și 'Gala Bute'  și anume oportunitatea unui proiect.

„În jurul discuțiilor care au fost legate de 'Gala Bute', scăpăm din vedere un element important din perspectiva firmelor private: Instituțiile de control - Procuratură, Curtea de Conturi etc - iau în discuție, deși Curtea Constituțională le-a interzis, oportunitatea unui proiect. Deci nu se mai discută dacă un proiect a fost corect, legal sau nu, ci: de ce a dat banii pentru proiect? Or oportunitatea se judecă doar la urne. Acolo poporul spune dacă a fost sau nu mulțumit că s-au dat bani la o gală de box”, a zis jurnalistul Val Vâlcu.

Concluzia este că, într-o țară normală, nu poți să răspunzi penal sau administrativ pentru decizii politice. Dacă greșești, ar trebui să fii sancționat la vot de popor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel