Cel mai mare diamant roz natural a fost descoperit în Angola
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Twitter (@AfricaFactsZone)
Sursă foto: Twitter (@AfricaFactsZone)
Cel mai mare diamant roz a fost descoperit într-o mină din Angola.

Diamantul roz rar, cu o greutate de 34 de grame, este considerat a fi cel mai mare descoperit în ultimii 300 de ani. Piatra de 170 de carate a fost numită ”Lulo Rose”, după mina din Angola unde a fost găsită, scrie BBC. Se crede că este cel mai mare diamant roz extras de la Daria-i-Noor, care avea 185 de carate, tăiat dintr-o piatră mai mare, numărându-se acum printre bijuteriile naționale iraniene.

Trandafirul Lulo este un diamant de tip 2a, ceea ce înseamnă că are puține impurități sau deloc.

Un alt diamant roz din mina Lulo s-a vândut cu zeci de milioane de dolari

”Acest record al diamantului roz spectaculos recuperat de la Lulo continuă să prezinte Angola ca un jucător important pe scena mondială”, a declarat Diamantino Azevedo, ministrul resurselor minerale din Angola.

Este al cincilea cel mai mare diamant recuperat din mina Lulo, o societate mixtă între Lucapa Diamond Company din Australia și guvernul angolez. Diamante similare au fost cumpărate cu zeci de milioane de dolari în trecut, unul cunoscut sub numele de Pink Star, vândut la o licitație din Hong Kong pentru 71,2 milioane de dolari  în 2017.

CITEȘTE ȘI - Meseria care se predă într-o singură şcoală din România. Pe timpuri, se transmitea din generaţie în generaţie

Prețul va fi estimat după prelucrarea diamantului

Dar este imposibil de speculat cât de mult va aduce Trandafirul Lulo până când nu este tăiat și șlefuit, a spus Joanna Hardy, specialist independent în bijuterii fine. Diamantele roz sunt extrem de rare, dar aceleași atribute fizice care fac pietrele rare le fac, de asemenea, foarte dure și nu ușor de prelucrat în forme speciale.

Hardy a spus că este puțin probabil ca piatra să ajungă în văzul publicului, sau chiar adusă la licitație, deoarece comercianții cu amănuntul au clienți care așteaptă să găsească o descoperire atât de rară. Cel mai mare diamant roz cunoscut este Daria-i-Noor, descoperit în India, despre care experții cred că a fost tăiat dintr-o piatră și mai mare.

Cel mai mare diamant brut de orice culoare înregistrat vreodată este diamantul Cullinan, găsit în Africa de Sud în 1905.

Cântărind 3.107 carate, mai mult de jumătate de kilogram, a fost tăiat în 105 pietre diferite. Cel mai mare dintre acestea, Cullinan I, este cel mai mare diamant clar tăiat în lume și face parte din bijuteriile coroanei din Regatul Unit.

CITEȘTE ȘI - Cum poți determina dacă un diamant este autentic

Cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitație a fost vândut cu 18,8 milioane de dolari

Cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitaţie a fost vândut cu 18,8 milioane de dolari, în doar câteva minute. Nestemata numită "The Rock" are 228,31 de carate şi a fost prezentată la renumita casă de licitaţii Christie's.

Piatra de diamant a fost vândută cu un preţ mult mai mic decât afirmau specialiştii, care o estimau la valoarea de tocmai 30 de milioane de dolari. Cumpărătorul a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Diamantul a fost extras dintr-o mină din Africa de Sud la începutul anilor 2000, conform Publika. Vezi video și citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel