Data publicării:

Cel mai intens schimb de focuri din ultimul an între Israel și Hezbollah: Aviația israeliană bombardează sudul Libanului, Hezbollah ripostează

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Conflictul dintre Israel și Hezbollah s-a intensificat, cu atacuri masive din ambele părți. Aviația israeliană a bombardat intens sudul Libanului, lovind aproximativ 290 de ținte, în timp ce Hezbollah a ripostat atacând obiective strategice din nordul Israelului. Schimbul de focuri vine după o lovitură aeriană israeliană care a ucis lideri importanți ai Hezbollah în Beirut. Situația rămâne tensionată, cu ambele părți pregătite pentru noi represalii, transmite Reuters.

În cursul nopții de sâmbătă și pe parcursul zilei de duminică, aviația militară israeliană a lansat cel mai amplu bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului. Potrivit armatei israeliene, aproximativ 290 de ținte au fost lovite, inclusiv câteva mii de lansatoare de rachete aparținând grupării islamiste Hezbollah.

În replică, Hezbollah a anunțat că a atacat un complex industrial militar din Haifa, situat în nordul Israelului, precum și baza aeriană Ramat David. Acesta este cel mai îndepărtat obiectiv din interiorul teritoriului israelian care a fost lovit de la începutul ostilităților.

Hezbollah, o grupare șiită susținută de Iran, a declarat că aceste bombardamente reprezintă primele represalii la exploziile din zilele de marți și miercuri, când dispozitive de comunicații au fost detonate în sudul Libanului, ucigând zeci de luptători Hezbollah și rănind alte câteva mii.

Din Irak, grupări militante afiliate Teheranului au revendicat un atac cu o dronă explozivă împotriva Israelului, ceea ce contribuie la escaladarea rapidă a conflictului.

Tensiuni escaladate după o lovitură aeriană israeliană

Schimburile de focuri între armata israeliană și Hezbollah vin la mai puțin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană a Israelului a vizat mai mulți comandanți Hezbollah într-o suburbie a Beirutului, ucigând cel puțin 37 de persoane. Hezbollah a confirmat că printre cei decedați se numără liderul Ibrahim Aqil și un alt comandant de rang înalt, Ahmed Wahbi.

În urma intensificării atacurilor, duminică dimineața, Israelul a luat măsuri de securitate suplimentare, închizând școlile și restricționând adunările publice în mai multe zone din nordul țării și pe Înălțimile Golan. Regiunea a fost zguduită toată noaptea de alarmele aeriene, deși majoritatea rachetelor lansate din Liban și Irak au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană israeliană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel