Cel mai fericit oraș din România
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
În ce oraşe din ţara noastră sunt cei mai fericiţi români? 

Un nou studiu a dezvăluie care este cel mai fericit oraș din România. Studiul menționat a fost realizat pe un eșantion de circa 5.000 de persoane și a avut ca scop măsurarea gradului de bucurie și siguranță pe care acestea îl resimt în orașul lor. Se pare că cei mai fericiți români sunt locuitorii orașului Iași. Cel puțin asta ne arată raportul amintit. Când vine vorba de cel mai fericit oraș din România, opiniile sunt împărțite. O parte din oameni sunt de părere că Brașovul sau Clujul ar fi orașele cu cei mai fericiți români. Pe de altă parte, unii cred că Bucureștiul ar avea cei mai fericiți locuitori, asta datorită nivelului de trai și a oportunităților.

Ei bine, noul studiu ne-a demonstrat cei mai fericiți oameni sunt cei din Iași. După cum arată datele cercetării „Tineri după pandemie: Orașe Fericite”, nivelul de fericire din multe orașe ale țării este de 5,99/10. Așadar, 6 tineri din 10 par să creadă că orașul lor s-a adaptata pe perioada pandemiei. „Prin studiu ne-am propus să aflăm care e situația tinerilor din România, astfel încât să avem un punct de plecare clar în stabilirea obiectivelor pentru un plan de acțiune. Programul urmărește crearea unor zone urbane care să ofere oportunități de dezvoltare în rândul tinerilor prin creșterea stării de bine, locuirea într-un spațiu urban potrivit nevoilor lor și oferirea de perspective de viitor, pentru dezvoltarea lor armonioasă. Acest program poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor iar înscrierea se poate face până la data de 2 iunie 2022”, spunea András Farkas, Co-Fondator și Director Strategic al Grupului PONT.

Cât de fericiţi sunt românii din mediul urban

3 din 10 români din mediul urban se declară fericiți, iar 2 din 10 se consideră nefericiți. Relațiile cu persoane apropiate (familie, copii sau prieteni) reprezintă principalul motiv de fericire pentru 57% din locuitorii de la oraș. În urmă cu ceva timp, compania de cercetare de piață Ipsos a făcut publice rezultatele unui studiu pe tema fericirii, desfășurat în rândul respondenților din mediul urban din România. Sondajul și-a propus să înțeleagă cât de fericiți sunt conaționalii noștri și ce anume îi face fericiți. Pentru a evalua nivelul individual de fericire, respondenții au putut alege o notă pe o scală de la 0 - “sunt foarte nefericit(ă)” până la 10 - “sunt foarte fericit(ă)”. Aproape jumătate din respondenți (49%) se consideră mulțumiți, alegând nota 7 sau 8 pe scala fericirii. Persoanele din această categorie admit că nu participa activ la creșterea și educarea copiilor, nu ies în oraș cu prietenii și ies rar sau deloc împreună cu partenerul/ partenera. Fac săptămânal cumpărături pentru gospodărie însă merg rar la shopping pentru schimbarea garderobei (mai rar de o dată pe lună). Practică rar sporturi, merg rar la cosmetică sau coafor și deloc la spa. În același timp, rata călătoriilor (în țară sau străinătate) este redusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel