Data actualizării:
Data publicării:

Cel mai extins Cod Roșu de caniculă din istoria României. Alina Șerban (ANM), avertisment: Pot să apară din ce în ce mai des incendii de vegetație

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Freepik @kamchatka
FOTO: Freepik @kamchatka

Alina Șerban, meteorolog ANM, explică Codul Roșu istoric de caniculă.

Astăzi are loc o ședință de Urgență la Ministerul Afacerilor Interne. Meteorologii au emis cel mai extins cod roșu de caniculă din istoria României. Codul va viza jumătate din țară, inclusiv capitala. Sunt preconizate fenomene meteo instabile, cât și incendii de vegetație.

Alina Șerban, meteorolog ANM, a avut o intervenție la Antena 3 CNN unde a explicat în ce constă acest cod roșu istoric.

"Disconfort termic deosebit de accentuat în aproape toate regiunile"

Alina Șerban: "În condițiile în care avem un val de căldură de câteva zile, încă de duminică, ce a început cu temperaturi foarte ridicate, chiar și cele minime sunt alarmante, atunci ne putem aștepta la o încălzire puternică a solului și la eventuale incendii de vegetație. În momentul acesta avem temperaturi resimțite de 40-44 de grade Celsius în partea de sud, sud-vest a teritoriului. Mai mult decât atât, indicele de temperatură-umezeală este foarte ridicat. Depășește valori de 80 de grade în aproape toată țara. Asta înseamnă că avem un disconfort termic deosebit de accentuat în aproape toate regiunile. Temperaturile minime au fost foarte ridicate, astfel încât în primele ore ale dimineții era deja foarte cald.

Există posibilitatea ca acest Cod de caniculă să fie extins și după weekend. Analizele ne sugerează că o să avem temperaturi de 40-41 de grade, chiar și în primele două zile ale săptămânii viitoare. Toate codurile au fost emise din aproape în aproape, pe măsură ce am văzut cum evoluează masa de aer, cât de mult se intensifică, care este răspunsul atmosferei și suprafeței solului la nivelul țării noastre. Avem fenomene meteo extreme, vijelii de scurtă durată, chiar și la momentul acesta.

Acestea sunt în mod deosebit în partea de nord a Munteniei, în zona deluroasă și zona montană. Astfel de fenomene o să mai fie în viitoarele ore și viitoarele zile. Sunt mai puțin scoase în evidență pentru că ne axăm mai mult pe temperatură. Cu toții am observat că intervalele cu temperaturi ridicate sunt tot mai mari, iar cele cu precipitații sunt tot mai mici. Astfel, vegetația se usucă. Umezeala fiind minimă, solul devine foarte arid. Pot să apară din ce în ce mai des incendii de vegetație", a spus Alina Șerban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel