Data publicării:

Cel mai dur tratament pentru endometrioză

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie creată de Moose Photos, de la Pexels
Fotografie creată de Moose Photos, de la Pexels

Endometrioza afectează aproximativ 30-40% de femei la nivel mondial. 

500.000 de femei din România au această maladie și este deseori diagnosticată și tratată greșit, având ca urmare infertilitatea. Deși endometrioza se situează pe locul doi în topul afecțiunilor ginecologice în foarte multe țări din Europa, este încă o boală puțin cunoscută. Una din 10 femei din România suferă de endometrioză, cunoscută drept „cancerul care nu ucide” sau „cenușăreasa” bolilor ginecologice.

Cei mai mulți îți dau ca tratament anticoncepționalele pentru a opri simptomele bolii. Doar că mai sunt unii dintre ei care îți dau drept tratament… un copil.

Citiți, pe Astrosens, mai multe despre tratamentul care ”amputează” femeia care suferă de endometrioză.

Endometrioza este o boală cronică în care fragmente de țesut asemănătoare endometrului se găsesc în afara uterului

Aceste fragmente sunt situate în interiorul cavității abdominale, unde se pot implanta pe peritoneu- o membrană subțire care acoperă toate organele intra-abdominale (endometrioză peritoneală sau superficială) sau dincolo de această membrană, în profunzime, unde se infiltrează în diferite organe sau structuri anatomice (endometrioză subperitoneală).

Aceste fragmente de țesut, numite „leziuni de endometrioză”, de dimensiuni variabile (de la câțiva zeci de microni la câțiva centimetri), au potențialul de a crește și de a se răspândi în episoade ritmate de ciclul menstrual.

Endometrul este mucoasa care căptușește peretele interior al uterului

Creșterea lunară are drept scop crearea condițiilor ideale pentru implantarea embrionului în cazul fecundației. În absența fecundației, endometrul este eliminat ca menstruație prin colul uterin, apoi vagin, iar ciclul începe din nou în luna următoare în mod fiziologic.

În timpul menstruației, o parte din sângele menstrual are un traseu retrograd prin trompele uterine și ajunge astfel în cavitatea abdominală, unde se descompune în următoarele zile.

Descompunerea sângelui permite eliberarea fierului conținut în hemoglobină, ceea ce induce un proces inflamator local.

Durerile la menstruație, moderate și de scurtă durată, pot fi fiziologice, legate de contracția uterină care astfel facilitează evacuarea sângelui menstrual dar și de fenomenele inflamatorii pelviene legate de descompunerea sângelui în cavitatea abdominală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel