Data publicării:
Cel mai bun consilier a lui Liviu Dragnea
Flaviu Predescu a scris o analiză politică pentru dcnews.ro în care taxează decizia lui Liviu Dragnea de a izola PSD din interior. El îi atrage atenția președintelui PSD să aibă urechi pentru mesajele transmise de Adrian Năstase.
Iată analiza politică scrisă de Flaviu Predescu pentru dcnews.ro:
La scurt timp după rebranduirea blogului personal, Adrian Năstase scrie un nou articol în sprijinul PSD. De data aceasta despre alegerile parlamentare, din toamnă. Articolul "Cum va arăta viitorul Parlament?” surprinde esențialul, în ceea ce privește alcătuirea listelor de candidați pentru Senat și Camera Deputaților. N-am să-i fac acum o recenzie, pentru că scrierile profesorului Năstase sunt tot mai prezente, atât la propriu, cât și la figurat, pe fluxurile media. Mă voi rezuma, în continuare, la propriile-mi comentarii.
Liviu Dragnea, pe cale să repete greșelile lui Mircea Geoană
Ideea enunțată recent de conducerea PSD, prin intermediul președintelui Liviu Dragnea, potrivit căreia "la alegerile din toamnă, PSD nu va trimite în teritoriu nici un Agamiță Dandanache" a fost una care, personal, m-a zgâriat pe urechi, încă din prima clipă. N-am scris nimic atunci, asumată fiindu-mi simpatia pentru valorile social-democrate și tocmai pentru a nu mă pripi să o critic înainte să o judec. Se pare totuși că, în unele privințe, Liviu Dragnea este pe cale să repete greșelile lui Mircea Geoană, atunci când se raportează la relația cu filialele. Fără a vrea să trag concluzii pripite, aș spune că genul acesta de management, cu autonomii locale depline, naște un leadership central care se bucură mai mult de dragostea șefilor de filială, decât de cea a simpatizanților și a membrilor simpli.
Fractură între central și teritoriu
În materie de decizie internă, se creează astfel un acord tacit de "nu mă bag și nu te bagi" în care toată lumea se complace, într-o mutuală înțelegere politică, centru-teritoriu și retur. Dezbaterea internă și răspunderea pentru performanță, se sting astfel, mascate de principiile autonomiei locale. Acest tip de conviețuire politică duce, inevitabil, la o nedorită fractură între membrii din teritoriu și conducerea centrală.
Fostul premier și președinte PSD salută reîntoarcerea la votul pe liste, dar menționează ca printre candidați trebuie să existe și personalități publice, cu notorietate, specialiști în informații și diverse alte domenii, care, desigur, nu se găsesc numai în teritoriu. Și atunci, mă întreb, de ce s-ar izola PSD din interior, rezumându-se doar la resursa locală? Se poate ca într-o filială PSD, în care lucrurile sunt praf și pulbere, cum este, spre exemplu, cea de la Alba, inserarea unei personalități cu notorietate națională ar contrabalansa echilibrul de putere, într-un județ în care PNL domină cu aproape 80%. S-ar putea astfel ca în loc de un deputat, adică șeful organizației, prin candidatura unor nume ca Ecaterina Andronescu sau Codrin Ștefănescu, filiala să câștige încă doi sau trei parlamentari.
Liviu Dragnea ar trebui să audă mesajul lui Adrian Năstase
Pe fond, ce este Parlamentul, dacă nu un spațiu al reprezentării și al legiferării? În acest spațiu trebuie să se întâlnească cei care știu să identifice și să susțină nevoile oamenilor și cei care știu să aducă ajustări esențiale unor legi, pentru ca ele să poată fi acceptate de majorități și aplicate, ca să aducă astfel bunăstare oamenilor.
Mesajul lui Adrian Năstase este foarte bun, pentru cine are urechi să-l audă, iar Liviu Dragnea (al șaselea președinte PSD) ar trebui să ia în calcul spusele unor foști președinți și chiar să fie primul șef de partid care dă un semnal de reabilitare a relației dintre președintele în funcție și predecesorii săi. Nu o reabilitare simbolică, ci una reală, materializată prin consultări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News