Data publicării:
Cel mai bun an în turism? Cifrele spun tot: ne-am bucurat degeaba!
România nu reușește să atragă turiști străini, în ciuda contextului favorabil în plan internațional și a faptlui că este o țară sigură, cu condiții naturale deosebite. Creșterea industriei hoteliere din acest an se bazează tot pe buzunarele românilor.
Anul 2016 este considerat de toţi reprezentanţii industriei de ospitalitate şi ai autorităţilor din domeniu ca fiind cel mai bun din ultimii ani pentru litoralul românesc. Și în alte zone turismul a mers mai bine. În primele zece luni ale acestui an, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din România au crescut cu aproape 11%, la peste 9,43 milioane.
Însă, România rămâne în proporţie de 80% o destinaţie doar pentru vacanţele românilor Statistic, pe litoralul românesc au fost, în 2016, cu 11% mai mulţi turişti români şi cu 10% mai mulţi turişti străini comparativ cu sezonul estival 2015, dar numărul străinilor care s-au bucurat de ospitalitatea litoralului românesc nu a depăşit cu mult cifra de 50.000 de turişti, în structuri clasificate.
Conform reprezentanţilor federaţiei, în acest sezon se văd rezultatele beneficiilor fiscale, printre care reducerea TVA la alimentaţie şi lărgirea conceptului de cazare. La acestea se adaugă vremea bună din vârf de sezon, dar şi contextul politic internaţional, ceea ce făcut ca numărul de turişti să crească faţă de anul trecut.
Structura anului școlar, pagubă pentru hotelieri
Scăderile din mai şi iunie se datorează în primul rând structurii anului şcolar cred reprezentanţii industriei, pentru că turismul de litoral este un turism de familie, iar familiile care vin pe litoral vin în special pentru copii. În topul staţiunilor în acest an, Mamaia a ocupat în continuare primul loc, urmată de Venus şi Eforie. O altă staţiune cu rezultate bune a fost Vama Veche, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Litoral Delta Dunării (ALDD), care au estimat o creştere între 12% şi 15% a numărului de turişti pe litoralul românesc.
CNADNR boicotează sudul Litoralului
În opinia reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turism, punctele slabe ale acestui sezon au fost neintroducerea impozitului specific şi 'boicotul CNADNR', care a afectat staţiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea lucrărilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adăugat 'boicotul CFR', victimele fiind tot staţiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe această rută. O altă problemă a fost nepăsarea autorităţilor locale faţă de aspectul staţiunilor'. Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Gheorghe Fodoreanu, numărul turiştilor străini care au vizitat România în acest an se ridica la circa 1,3 milioane, ceea ce reprezinta o creştere cu aproape 20% faţă de anul 2015.
Poveste de succes, pe hârtie
Mulţi reprezentanţi ai industriei au pus rezultatele favorabile pe seama contextului european favorabil României, care a fost, în 2016, una dintre cele mai sigure ţări din regiune. Rezultatele au convins chiar înalţi demnitari ai ONU să spună că România a devenit o poveste de succes în turism şi 'merită mai mult, întrucât are atracţii care nu se găsesc în altă parte în lume', după cum afirma la mijlocul anului Taleb Rifai, secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului.
Cu toate aceste realizări, Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a atras atenţia că, în prezent, gradul mediu de ocupare a hotelurilor din România, de 27-30%, este foarte mic, iar creşterea turismului în 2016 este sub potenţialul ţării.
Industria turistică, susținută de români
'România are clar 80% din circulaţia turistică susţinută de români şi operatorii din turism sunt foarte fericiţi pentru că alte ţări nu sunt aşa de mulţumite cu turiştii domestici. Însă, incomingul înseamnă toată lumea asta, sunt posibilităţi largi. România este o ţară mare, nu ne gândim numai la hotelurile de pe litoral, avem foarte multe staţiuni balneare şi o grămadă de unităţi de cazare care ar putea să atragă turişti în plus', a sintetizat Lucia Morariu, fost preşedinte ANAT. Industria românească a turismului a trecut, în continuare, printr-o lipsă acută de forţă de muncă, hotelurile funcţionând doar cu 70% din necesarul de personal, pe fondul unei legislaţii a muncii învechite şi sindicalizate, conform patronatelor din sectorul de hospitality. Voucherele de vacanţă, legalizate în 2015 dar implementate în 2016, au ajutat mult în obţinerea rezultatelor industriei, dar nu au fost încă implementate în totalitate faţă de ceea ce prevedea legea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News