Urmărește emisiunea live
Cei mai nocivi cozonaci din comerț. Ce ingrediente conțin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Gospodinele care nu au timp, anul acesta, pentru prepararea cozonacilor acasă, ar trebui să fie atente la etichetele produselor din comerţ, dacă nu îşi doresc să pună pe masa de Crăciun un desert mai puţin tradiţional şi sănătos. Protecţia Consumatorilor trage un semnal de alarmă.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor a analizat 31 de tipuri de cozonac, produse de la 13 companii, care se găsesc în comerț. S-au identificat 30 de aditivi alimentari, scrie romaniatv.net. 

Lista ingredientelor

Din analiza etichetelor a reieșit că, în afară de făină, zahăr, drojdie și sare iodată, în cozonacii de pe rafturile magazinelor se regăsesc și alte ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori. Conținutul de cacao variază între 0,5% și 2%. Niciunul dintre ele nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).

Vezi și: Cozonac moldovenesc. Rețeta originală, cu nucă

Semnal de alarmă

"Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip", a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC, potrivit sursei citate.

Vezi și: Rețete Sărbători. Tort cu șampanie pentru Revelion

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel