Data publicării:

Cei din lume fără nume. Politica pronatalisă a regimului Ceaușescu, la MNTR

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
afis_cei_din_lume_fara_nume
afis_cei_din_lume_fara_nume

Muzeul Național al Țăranului Român prezintă, în a doua jumătate a lunii octombrie, la sediul din B-dul Kiseleff, o serie expoziții, târguri și ateliere de creativitate, cu teme dintre cele mai diverse. 

Astfel, în 19 octombrie la Sala Foaier, la Muzeul Național Țăranului Român (MNTR), la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziției "Cei din lume fără nume. Politica pronatalisă a regimului Ceaușescu", care se va desfășura în perioada 19 octombrie - 10 noiembrie 2012, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (www.iiccmer.ro) în parteneriat cu MNTR.

Expoziția își propune să readucă în atenția publicului românesc tema pronatalismului ceaușist, oferind o vedere nuanțată și complexă a acestei politici, a consecințelor ei asupra societății românești. Evenimentul organizat la MNTR invită la informare suplimentară și reflexie asupra dimensiunii fenomenului totalitar, pentru înțelegerea importanței pe care influențarea comportamentului reproductiv al populației îl are în proiectele totalitare.

Pentru cei contemporani evenimentelor evocate simbolic, care au experimentat direct sau indirect invadarea brutală a spațiului privat, proiectul va facilita rememorarea simbolică a traumei contribuind astfel la depășirea ei, iar celor care nu au trăit acele vremuri, puzzle-ul expozițional are menirea de a le provoca interesul pentru această temă.

De asemenea, tot joi, 19 octombrie, de la ora 17.30, la Școala Satului, va avea loc vernisajul unei alte expoziții, "Serii. Multiplii. Realisme.", un proiect al lui Nicu Ilfoveanu, deschisă în perioada 19-28 octombrie 2012, care își îndreaptă atenția asupra construirii unei serii fotografice având ca subiect monumentele publice ridicate în amintirea Primului Râzboi Mondial în mediul rural.

În data de 25 octombrie, între orele 17.00 și 18.00 va fi organizat și un tur al expoziției alături de artist și de curatorul Alin Șerban.

Obiect de istorie, de amintire, de simbol, dar cel mai adesea, astazi, de marcaj geografic, monumentul de for public este de fapt un recipient al trasaturilor, complexelor si fascinatiilor colective. Corespondentele intime pe care le stabileste cu diversele configuratii ale sferei publice si ale locului in care se afla creeaza practic o noua istorie – una pe care monumentul o spune de fiecare data altfel si altor oameni. Sensul invizibil al acestui artefact il transforma fie intr-un spatiu de comunicare si interactiune al valorilor comune, fie intr-unul de rezistenta impotriva unor forme de colonizare si postulare a unei identitati monolite. Ca agenti circumstantiali, monumentele publice devin teritorii de coexistenta a diferite marturii, traume si realitati cotidiene.

Demersul lui Nicu Ilfoveanu este de a destabiliza retorica tradițională ce însoțește naratiunea acestor monumente, propunând o alternativa de lucru și citire. Există un numitor comun al acestor imagini, și anume o relație intimă cu spațiul, cu teritoriul viu al satului, devenit instrumentul unor proiecții colective. De asemenea, proiectul lui Nicu Ilfoveanu permite o observare a mirajului comemorării, a morții și a orizonturilor de reprezentare publică, urmărind percepția acestor monumente la nivel local atunci, când au fost construite, și acum, în prezent.

Expoziția se constituie în formula unei instalații de fotografie, dia-proiecție și obiect (Vlad Gherghiceanu) și este însoțită de o publicație bilingvă cu contribuții de Claude Karnoouh (sociolog și antropolog francez), Gheorghe Negustor (doctorand Facultatea de Istorie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj) și Nikolai Vukov (profesor asociat la Institutul de Studii de Etnologie și Folclor, Sofia).

Un alt eveniment important la MNTR va avea loc în perioada 20 - 21 octombrie, la Sala Acvariu: "Un Meștesug pentru o Viață", un proiect cultural organizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național, unde publicul va putea admira măiestria clopului cu pene de păun și rafinamentul ouălor încondeiate cu ceară în relief.

Vizitatorii vor putea admira într-un spațiu neconvențional două ateliere mesteșugărești, din două zone etnografice, unde meșteșugurile sunt ridicate la rang de artă. Vor fi gazde Rodica Bardahan (Paltin, județul Suceava) și Maria Morar (Salva, județul Bistrita-Năsăud).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel