Cei 139 de afgani ajunși în România vor primi cazare gratuită și diurnă de aproximativ 12 lei pe zi
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cei 139 de afgani ajunși în România vor primi cazare gratuită și diurnă de aproximativ 12 lei pe zi / Foto: Facebook MAE
Cei 139 de afgani ajunși în România vor primi cazare gratuită și diurnă de aproximativ 12 lei pe zi / Foto: Facebook MAE
Cei 139 de afgani ajunși în România vor primi cazare gratuită și diurnă de aproximativ 12 lei pe zi.

Cei 139 de afgani ajunși în România vor primi cazare gratuită și diurnă de aproximativ 12 lei pe zi, scrie Realitatea.net. Aceștia au aterizat, joi seară, 8 septembrie, la București cu un zbor special organizat de autoritățile din țara noastră.

Cetățenii afgani care au ajuns în România  sunt foști colaboratori ai Armatei Române, magistrați și jurnaliști, care erau în pericol în Afganistan. Vor încerca să înceapă o viață nouă, departe de talibani, în România. Ei au venit în țara noastră împreună cu familiile lor.

,,Au ajuns aici, în România, prin niște eforturi uriașe, atât diplomatice, dar și de logistică. Ei au venit prin Pakistan, au trecut granița terestră, au stat zile întregi nemîncați. Au venit aici doar cu hainele pe care le au pe ei. Vorbim de oameni care au un statut intelectual în țara lor, în special și prin faptul că au lucrat cu parteneri străini, sunt foarte bine pregătiți. Este o oportunitate pentru noi să avem astfel de oameni aici”, a precizat Ștefan Coman, expert în organizarea alegerilor.

,,A ajuns în România cea mai mare parte a cetațenilor afgani, a afganilor noștri, asa cum le-am spus, care au fost evacuați de România din Afganistan. Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa de a o lua de la capăt”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.

Afganii au fost duși în centrul de azil de la Galați și au intrat în carantină. Vor primi sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă și vor face cursuri de limba română în cadrul unui program de integrare. Sunt ajutați inclusiv de asociații neguvernamentale specializate.

ONU: Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare

Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare, a atenţionat vineri ONU, cu câteva zile înaintea unei conferinţe menite să încurajeze colectarea celor 606 de milioane de dolari de care Naţiunile Unite au nevoie pentru această ţară până la sfârşitul anului în curs, relatează Agerpres, citând AFP.

Circa 93% din gospodăriile afgane nu au suficientă mâncare, a relevat o anchetă telefonică realizată de Programul Alimentar Mondial (PAM) între 21 august - la o săptămână după căderea Kabulului în mâinile talibanilor - şi 5 septembrie în cele 34 de provincii din ţară, a precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific, prin videoconferinţă din Bangkok, în cadrul unui briefing la birourile ONU de la Geneva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel