Cei 13 polițiști de frontieră ucraineni care păzeau Insula Șerpilor ar fi în viață - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cei 13 polițiști de frontieră ucraineni care păzeau Insula Șerpilor ar fi în viață / Foto: Captură google maps
Cei 13 polițiști de frontieră ucraineni care păzeau Insula Șerpilor ar fi în viață / Foto: Captură google maps
Cei 13 ucraineni care păzeau Insula Șerpilor și i-au înjurat pe ruși ar fi în viață.

Statul Major al Armatei Ucrainei a anunțat luni printr-un comunicat oficial că militarii care păzeau Insula Șerpilor și au dus lupte grele cu Marina rusă pentru apărarea insulei sunt în viață, luați prizonieri de trupele ruse de ocupație, scrie Ziarul de Iași.

Anterior, presa rusă și cea ucrainenă anunțaseră că 13 soldați ar fi fost uciși în schimburile de focuri pentru controlul Insulei Șerpilor, o mică bucată de stâncă din Marea Neagră în apropiere de apele române, cu mare importanță în traficul comercial.

În plus, Statul Major arată că au mai fost capturați de ruși și membrii echipajului unei nave civile care au vrut să meargă pe Insula Șerpilor într-o misiune umanitară.

Insula Șerpilor, ocupată de ruși. Al cui este, de fapt, acest teritoriu și de ce este important din punct de vedere strategic

Insula Șerpilor este o insulă din Marea Neagră, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă. Aceasta este situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura.

Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate din 1947 a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948, potrivit Wikipedia. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.

Cu o suprafață de doar 17 hectare, insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revine 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, deși pretențiile teritoriale ale ambelor state aflate în dezacord (România și Ucraina) erau semnificativ mai mari. Se remarcă a fi prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României de după Marea Unire din 1918. Cirește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel