Cehia răspunde Rusiei după ce a plasat-o pe 'lista cu țări neprietenoase'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele ceh: Rusia ar trebui deconectată de la sistemul financiar SWIFT. Este necesar să izolăm un nebun
Preşedintele ceh: Rusia ar trebui deconectată de la sistemul financiar SWIFT. Este necesar să izolăm un nebun
O decizie a Rusiei de a plasa Republica Cehă pe o listă ''cu ţări neprietenoase'' alături de SUA şi de a limita numărul de angajaţi locali la misiunea lor diplomatică din Moscova este un pas către escaladarea în continuare a relaţiilor, a declarat vineri Ministerul de Externe ceh, relatează Reuters.

'Considerăm această acţiune a Federaţiei Ruse ca fiind un pas în continuare către escaladarea relaţiilor nu numai cu Republica Cehă, dar şi cu Uniunea Europeană şi aliaţii săi', a declarat ministerul într-un comunicat.

Guvernul rus a aprobat vineri aşa-numita lista "cu ţări neprietenoase", în care au fost incluse doar SUA şi Cehia, conform unui ordin executiv publicat de portalul oficial rusesc de informaţii juridice, într-o perioadă de tensiuni persistente între Moscova şi statele occidentale, notează TASS, Reuters şi AFP.

Lista include doar două ţări - Statele Unite şi Republica Cehă - faţă de care se vor aplica măsuri în conformitate cu decretul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, din 23 aprilie, potrivit TASS. 

Amintim faptul că Statele Unite ale Americii și Republica Cehă au fost incluse pe lista „țărilor neprietenoase” de Federația Rusă. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat la sfârșitul lunii aprilie un decret prin care se limitează posibilitatea de a angaja ruși să lucreze în misiuni diplomatice ale statelor care comit „acțiuni neprietenoase” față de Rusia. Contractele încheiate cu persoane fizice, al căror număr depășește numărul stabilit de Guvern, încheiate înainte de intrarea în vigoare a decretului, vor trebui să fie reziliate, notează sursa citată.

Pe 17 aprilie, ministerul ceh de externe a anunțat expulzarea diplomaților ruși, care au fost identificați ca membri ai serviciilor speciale rusești, din cauza implicării serviciilor secrete rusești într-o explozie la un depozit de muniție în 2014. Ministerul rus de Externe a răspuns, de asemenea, la expulzarea mai multor angajați ai misiunii diplomatice de la Moscova. Tot atunci, autoritățile cehe au inclus pe lista căutată presupușii ofițeri GRU implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal – Alexander Petrov și Ruslan Boshirov.

Ulterior, Bellingcat, care este specializat în jurnalism de investigații, a descoperit că cel puțin șase angajați ai unității 29155 din Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (Direcția principală a Statului Major General sau GRU) ar fi desfășurat o operațiune specială în Republica Cehă, potrivit zdg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel