Data publicării:

Cehia, primul stat NATO care trimite tancuri Ucrainei

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de asim alnamat, de la Pexels
Fotografie creată de asim alnamat, de la Pexels

Cehia este primul stat NATO care trimite tancuri în Ucraina, după apelul preşedintelui Volodimir Zelenski de la Summit-ul NATO. 

Mai multe vehicule BVP-1, de infanterie, armament de artilerie dar şi tancuri T-72 au fost trimise din Cehia spre Slovacia, iar de acolo vor pleca spre Ucraina, scrie Daily Mail. Conform sursei citate, mişcarea are loc în urma unui acord între statele NATO, ca urmare a creşterii temerilor că alianţa ar putea fi trasă în conflict. 

Liderii NATO au dat până acum Ucrainei armament anti-tanc şi anti-rachete, dar şi echipament de protecţie, dar nu şi armament ofensiv. 

Ministrul Apărării din Cehia, Jana Cernochova, a declarat în faţa Parlamentului că "vă pot asigura că Republica Cehă ajută Ucraina cât de mult poate şi va continua să asigure echipament militar". Aceasta nu a oferit mai multe detalii despre transferul de echipamente. 

Vice-ministru din Cehia: Să întrerupem furnizarea de gaz rusesc? Nu prea am avea o soluție la acest lucru

 

René Neděla, ministru adjunct al Industriei și Comerțului în Cehia, atrage atenția asupra dependenței țării de gazul din Federația Rusă.

"Dacă Rusia ar opri furnizarea de gaze, situația nu ar avea practic nicio soluție", a declarat ministrul adjunct al Industriei și Comerțului, René Neděla, membrilor comitetului de securitate. Potrivit lui Neděla, aproximativ 2% din consumul total de gaz intern este extras în Republica Cehă. Restul este aproape exclusiv gaz rusesc.

Potrivit lui Neděla, o mare parte a Europei ar avea o problemă, deoarece 44% din consumul de gaze al UE este Rusia. După cum a remarcat el, singura acțiune posibilă ar fi achiziționarea comună de gaze în cadrul UE și distribuirea proporțională a acestuia între statele membre.

Restabilirea operațiunilor în centralele electrice pe cărbune dezafectate ar putea fi, de asemenea, o soluție, a spus Neděla. Își poate imagina o înțelegere cu proprietarii lor pentru a furniza această energie electrică direct celor mai vulnerabile grupuri, astfel încât să nu o vândă prin bursă. Totuși, potrivit deputatului, repunerea în funcțiune a centralelor nu ar fi simplă.

De asemenea, Neděla consideră că investițiile în centrale fotovoltaice pe acoperișurile caselor sunt o soluție, dar a precizat că Cehia se confruntă cu o lipsă de materiale și companii de instalații pentru a face o astfel de mișcare cu adevărat fezabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel