Data publicării:

Cehia l-a pus primul pe lista de sancțiuni pe patriarhul Kiril al Rusiei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Republica Cehă l-a pus pe patriarhul Kiril al Rusiei primul pe lista de sancțiuni.

Guvernul ceh l-a pus pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, prima persoană pe lista națională de sancțiuni din cauza sprijinului său pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat ministrul de externe Jan Lipavsky, scrie Radio Europa Liberă, care citează Reuters.

Patriarhul Kirill, în vârstă de 76 de ani, a fost trecut pe numele său civil, Vladimir Mihailovici Gundyayev, pe lista sancțiunilor, care este postată pe site-ul Ministerului de Externe.

Acestuia i se interzice intrarea în Republica Cehă și i se interzice orice tranzacție financiară cu cehii.

„Remarcile sale publice frecvente care susțin războiul din Ucraina și justifică atrocitățile comise de trupele ruse acolo sunt dovezi clare care pot fi văzute public”, a spus Lipavsky. 

Patriarhul Kirill este un apropiat al președintelui Vladimir Putin și a susținut cu fermitate războiul din Ucraina, în care zeci de mii de oameni au fost uciși și milioane alungați din casele lor. De cealaltă parte, Rusia neagă acuzațiile de crime de război în Ucraina.

Uniunea Europeană a încercat să-l pună pe Kirill pe lista de sancțiuni anul trecut, dar statele membre nu au reușit să ajungă la un vot unanim în această problemă, din cauza opoziției Ungariei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel