Cehia cere ajutor Uniunii Europene pentru a-i primi pe refugiați
Republica Cehă solicită ajutor din partea Uniunii Europene pentru primirea și găzduirea a 50.000 de refugiați ucraineni.
Cehia a cerut Uniunii Europene 25 de seturi de clădiri modulare care să o ajute să găzduiască până la 50.000 de refugiaţi ucraineni, deoarece resursele sale sunt aproape epuizate, a declarat sâmbătă ministrul de interne Vit Rakusan, transmite AFP.
Solicitarea prevede până la 25 de tabere umanitare, fiecare putând adăposti 2.000 de persoane, a spus ministrul ceh, potrivit agenţiei de presă CTK.
Purtătorul de cuvânt al direcţiei generale a pompierilor, care joacă un rol important în transportarea şi primirea refugiaţilor, Pavla Jakubkova, a estimat că "este aproape epuizată capacitatea de absorbţie (a refugiaţilor)".
Comunitatea ucraineană din Cehia numără 200.000 de persoane
Peste 102.000 de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în Cehia de la invazia rusă din 24 februarie, a spus ea, dar numărul real ajunge "cu siguranţă la 200.000".
În Cehia, ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, trăieşte o comunitate ucraineană de aproximativ 200.000 de persoane, care lucrează în principal ca muncitori în construcţii, asistente sau fac menaj.
"Încercăm să obţinem mai multă capacitate de cazare, dar treptat ajungem într-o situaţie în care putem organiza doar cazare de urgenţă pentru refugiaţi", a spus Jakubkova.
"Prin urmare, oamenii vor trebui concentraţi în săli de sport, hale", iar cazarea lor nu va fi confortabilă, a adăugat ea.
Clădirile modulare vor fi folosite după epuizarea acestor posibilităţi, a precizat Rakusan. Invazia rusă şi afluxul de refugiaţi au declanşat un val de solidaritate în Cehia, multe persoane oferindu-se să-i găzduiască pe ucrainenii care au fugit din calea războiului, scrie Agerpres.
Război Ucraina. Adrian Năstase: Putem ajunge iar la ce s-a întâmplat în 1940. Nu putem accepta precedente de acest tip
Adrian Năstase, premier al României între 2000 și 2004, a fost invitat la România TV, unde a vorbit despre acțiunea Rusiei de a invada Ucraina și încălcarea dreptului internațional:
„Din păcate, Rusia readuce anumite frustrări istorice în ordinea mondială. A făcut o trecere de la multilateralism la haos. Asta se întâmplă și gândiți-vă ce ar fi dacă și alte țări ar porni la drum pentru a-și rezolva vechi frontiere bazate pe drepturi istorice, pe alte chestiuni. Există în toată Europa.
Este extrem de important că suntem în NATO și iată că astăzi, pe 12 martie, dar în urmă cu 75 de ani, pe 12 martie 1947, Truman a prezentat în Congresul SUA faiimosul său discurs care a dus la Doctrina Truman și anume acea politică de îndiguire a URSS. Practic, asistăm la aceeași modalitate de îndiguire a Rusiei, dar acum suntem în această doctrină Truman reloaded și, practic, Rusia este un agresor fiind acuzată de încălcarea principiului dreptului internațional. Majoritatea organizațiilor internaționale au proceduri pornite împotriva Rusiei (...). Nu putem accepta precedente de acest tip!“ (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News