Cehia a renunțat la certificatul verde
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Republica Cehă se alătură mai multor țări din vestul și nordul Europei care au început să renunțe la restricțiile de coronavirus.

Operatorii cehi de localuri și hoteluri au văzut lumina la capătul tunelului, joi, când guvernul a anulat regulile care cer prezentarea certificatelor de vaccinare la intrarea în restaurante ori la evenimente, pe măsură ce infecțiile cu Omicron au început să scadă. Hotelurile și restaurantele din Praga, o destinație turistică de prim rang, au suferit foarte mult pe toată durata pandemiei.

„Relaxarea înseamnă că oamenii pot veni fără nicio restricție, iar acest lucru e binevenit. A durat mult pentru toți, nu doar pentru noi, cei din gastronomie, ci pentru întreaga societate”, a spus Tomas Lachman, manager la Restaurantul Oblaca  din Praga.

Republica Cehă este cea mai recentă țară europeană care a ușurat restricțiile, deoarece guvernul speră că vârful valului Omicron se va încheia. De asemenea, Suedia a ridicat majoritatea restricțiilor miercuri.

CITEȘTE ȘI   -  Polonia vorbește de „începutul sfârșitului pandemiei“: Sperăm ca din martie să luăm decizii îndrăznețe

Multe localuri nu s-au conformat regulilor guvernului

Aplicarea măsurii de prezentare a certificatului de vaccinare a fost slabă, iar multe pub-uri nu au cerut oamenilor să îl prezinte. Unii au refuzat în mod activ să respecte regulile.

„Am fost într-o situație în care cei care au respectat regulile au avut de suferit, iar cei care nu le-am respectat ne-am menținut afacerile”, a spus Tomas Prouza, șeful unui grup de lobby pentru comerț și turism.

„Cifrele sunt în scădere, spitalele nu sunt pline, iar acesta este un moment în care trebuie să începem să trăim normal.”, a mai zis el.

Numărul de persoane spitalizate continuă să crească, marți fiind de 3.784, dar este cu mult sub vârfurile de peste 9.000, din martie 2021. Numărul de pacienți în stare gravă a fost la puțin peste 10% față de vârful absolut.

Guvernul a menținut, însă, un mandat de purtare obligatorie a măștii în interior și în transportul public, precum și limite pentru dimensiunea publicului la evenimente culturale și sportive. Obligativitatea testării în școli și la locurile de muncă se va încheia pe 18 februarie.

Premierul Petr Fiala a declarat miercuri că majoritatea restricțiilor rămase vor fi ridicate din martie, scrie FinanceDigest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel