Cec în alb pentru Traian Băsescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

DCNews.ro a publicat, ieri, în exclusivitate, filmul întâlnirii președintelui Traian Băsescu cu președintele american Barack Obama. S-au făcut deja multe comentarii și analize: că întâlnirea a reprezentat un succes în plan personal pentru Traian Băsescu, că România nu are nimic de câștigat, că s-a oferit totul americanilor fără să se ceară nimic în schimb.

În realitate, întalnirea Băsescu – Obama are în primul rând o semnificație majoră în planul politicii interne din România: Traian Băsescu a primit un cec în alb de la Casa Albă în anul electoral 2012. Din acest moment ceea ce doar un grup tot mai mic de ziariști mai susține, între care și sussemnatul, că democrația din România este amenințată, nu mai are nici o bază în Mama Democrației. Faptul că Puterea în Parlament este deținută de o majoritate fără bază constituțională, că primarii vor fi aleși dintr-un singur tur de scrutin indiferent de participarea la vot, că alegerile locale vor fi comasate cu cele generale, că țara va fi reîmpărțită administrativ după bunul plac al Puterii fără nicio consultare a Opoziției și societății civile, că Serviciile secrete și Justiția acționează adesea după bunul plac al Puterii, în sfârșit că elemente fundamentale ce țin de drepturile omului, democrație și stat de drept sunt încălcate constant și în văzul lumii – totul se face cu aprobarea directă și expresș a Unchiului Sam.

Desigur ca Opoziția poate invoca interesele militare majore ale SUA în România. Acest lucru ar determina Washington-ul să închidă ochii în fața derapajelor democratice din România. Desigur se mai poate spune că misiunea de la București condusă de ambasadorul Mark Gitenstein are o viziune unică asupra realității românești. Memorabilă aici este telegrama Wikileaks despre ministrul Apărarii Gabriel Oprea. Cine cunoaște însa pragmatismul american știe că Washington-ul merge, în zonele unde are interes, pe mâna celui mai puternic. În 1996 când America era convinsa că Ion Iliescu urma să câștige și următorul mandat, SUA l-au acceptat ca interlocutor valabil…

Astăzi, SUA îl consideră pe Traian Băsescu ca principal partener al intereselor lor în regiune. Opoziția nu a reușit înca să treacă de granițele țării pentru a-și face cunoscute punctele de vedere în exterior. Mai mult, în tot sistemul național de apărare, parteneri valabili ai SUA sunt oamenii numiți tot de Traian Băsescu și în special directorul SRI, ambasadorul George Maior, artizanul vizitei la Casa Alba. Dacă Opoziția va considera totuși că alegerile din România nu pot fi câștigate fără un minimum de sprijin extern, atunci ar fi bine să-l caute oriunde altundeva, dar nu în America. Obama a pus jetonul pe Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel