Ceaușescu știa mai mult de 500 de cuvinte. ”Am văzut cum conversa cu conducătorii de state sau oaspeții pe care i-a primit”
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sunt informații inedite despre Nicolae Ceaușescu. 

Au fost făcute descoperiri despre modul în care Nicolae Ceaușescu a devenit succesorul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, bazate pe documente de arhivă și scrisori personale.

Renumită pentru cercetările sale privind perioada comunistă din România, scriitoarea Lavinia Betea a adus în discuție noi detalii despre modul în care Nicolae Ceaușescu a fost ales succesorul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Într-o prefață la cea mai recentă ediție a lucrării sale, aceasta a dezvăluit că informațiile obținute din documente de arhivă și corespondență personală contrazic parțial ceea ce se știa până acum despre aceste evenimente.

„Sunt niște documente extraordinare pe care dacă le-ar fi văzut (intervievații mei) ar fi fost foarte surprinși. De exemplu, ei nu fuseseră niciunul de față la înțelegerile care s-au făcut în biroul politic când s-a decis ca Ceaușescu să fie succesorul lui Dej, cu excepția lui Maurer,” a explicat Lavinia Betea, subliniind că doar un cerc restrâns de persoane a fost implicat în acea decizie.

„Eu, care mă socotesc perdantul, îți spun ție, care ești câștigătorul, cum au fost lucrurile. Prin urmare nu se poate minți”

Printre documentele revelatoare se numără o scrisoare trimisă de Gheorghe Apostol lui Nicolae Ceaușescu, în care Apostol reiterează cum s-a desfășurat succesiunea, oferind o perspectivă autentică asupra modului în care au fost luate deciziile la vârful partidului. „Eu, care mă socotesc perdantul, îți spun ție, care ești câștigătorul, cum au fost lucrurile. Prin urmare nu se poate minți” a menționat Betea, explicând conținutul.

Un alt aspect interesant dezvăluit de cercetările recente ale autoarei este faptul că Gheorghiu-Dej ar fi încercat să-l îndepărteze pe Ceaușescu din conducere, fiind conștient de manevrele acestuia de a-și planta oamenii loiali în poziții cheie din teritoriu.

Autoarea a reflectat și asupra propriilor sale cercetări anterioare, explicând cum accesul la stenograme și documente adiționale i-a permis să revizuiască concluziile legate de limba de lemn folosită de Ceaușescu, realizând că acesta avea un vocabular mult mai vast decât cel prezentat în discursurile oficiale: Vezi mai mult pe DCNewsTV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel