Ceasurile inteligente și inteligența artificială ar putea detecta boala Parkinson, spune un om de știință
Milioane de oameni folosesc ceasurile inteligente pentru a-și urmări starea de sănătate și pentru a-și gestiona e-mailurile și mesajele, dar un om de știință spune că acestea ar putea fi folosite împreună cu inteligența artificială (AI) pentru un scop și mai mare.
O nouă cercetare efectuată de Universitatea Cardiff și Institutul de Inovare în Sănătate Mintală a descoperit că tehnologia ar putea ajuta la depistarea persoanelor care ar putea să dezvolte boala Parkinson, cu aproximativ șapte ani înainte de diagnosticul clinic.
Oamenii de știință au analizat datele colectate de ceasurile inteligente pe o perioadă de șapte zile, măsurând viteza de mișcare a participanților. Ei au descoperit că ar putea prezice cu exactitate, folosind inteligența artificială (AI), care sunt cei care vor dezvolta mai târziu boala. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi folosit ca un nou instrument de screening, care ar permite detectarea tulburării într-un stadiu precoce, mult mai devreme decât permit metodele actuale.
Cynthia Sandor, care a condus studiul, spune că descoperirile reprezintă un pas crucial. „Datele smartwatch-ului sunt ușor accesibile și au un cost redus”, a spus ea pentru CGTN.
„În 2020, aproximativ 30% din populația Regatului Unit purta ceasuri inteligente. Utilizând acest tip de date, am putea identifica persoanele aflate în stadiile foarte incipiente ale bolii Parkinson.”, a mai spus ea.
Ce este boala Parkinson?
Parkinson este o boală care este de obicei asociată cu simptome motorii, cum ar fi tremorul. Dar există multe alte simptome, cunoscute sub numele de modificări non-motorii, care apar într-o etapă anterioară a bolii. Acestea ar putea fi observate de ceasurile inteligente cu mult înainte de apariția problemelor fizice.
„Când majoritatea oamenilor sunt diagnosticați cu Parkinson, au pierdut deja 50% din celulele din regiunea creierului care controlează mișcarea”, explică Sandor.
„Unii pacienți nu au tremor sau probleme de mișcare și, în momentul în care o fac, adesea apar foarte târziu. Până la 30% dintre cazurile de Parkinson sunt diagnosticate greșit.”, a mai spus ea.
Ce a implicat studiul?
Cercetătorii au analizat datele colectate de la 103.712 participanți care au purtat un ceas inteligent pentru o perioadă de șapte zile. Dispozitivele au măsurat accelerația medie, adică viteza de mișcare, în mod continuu pe parcursul unei săptămâni.
Ei au comparat datele cu ale altor participanți care fuseseră deja diagnosticați cu boala Parkinson. Cercetătorii au arătat că, folosind inteligența artificială, este posibil să se identifice participanții care mai târziu vor dezvolta boala Parkinson, din datele lor de pe smartwatch, potrivit Newseu.cgtn.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News