Ceasul lui Hitler s-a vândut la o licitație cu peste 1 milion de dolari, sub prețul estimat
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Alexander Historical Auctions
Sursă foto: Alexander Historical Auctions
Cesul lui Hitler s-a vândut la o licitație de peste ocean cu peste un milion de dolari. 

Un ceas despre care se spune că ar fi aparținut liderului nazist Adolf Hitler a fost vândut pentru 1,1 milioane de dolari la o licitație din SUA. Ceasul Huber, care a vândut unui ofertant anonim, prezintă o svastică și are inițialele AH gravate pe ea, scrie BBC. Liderii evrei au condamnat licitația înainte de începerea ei la Alexander Historical Auctions din Maryland.

Cu toate acestea, casa de licitații - care a mai vândut suveniruri naziste în trecut - a declarat presei germane că scopul său este conservarea istoriei.

Rochia Evei Braun a fost vândută, de asemenea, la licitație

Adolf Hitler a condus Germania nazistă între 1933 și 1945, orchestrând uciderea sistematică a până la 11 milioane de oameni, dintre care șase milioane au fost uciși pentru că erau evrei. Catalogul de produse pentru ceas spune că acesta a fost posibil cadoul de naștere liderului în 1933, anul în care a devenit cancelar al Germaniei.

O evaluare a casei de licitații arată că ceasul a fost capturat, ca suvenir, când aproximativ 30 de soldați francezi au luat cu asalt Berghof, refugiul de munte al lui Hitler, în mai 1945. Apoi se crede că ceasul a fost revândut și transmis de mai multe generații până în prezent. Alte articole din licitație au inclus o rochie care a aparținut soției lui Hitler, Eva Braun, poze cu autografe ale oficialilor naziști și o Steaua lui David din pânză galbenă imprimată cu cuvântul „Jude”, care înseamnă evreu în germană. În timpul holocaustului, naziștii i-au forțat pe evrei să poarte identificatorii galbeni ca banderole sau insigne, cu intenția de a-i izola și hărțui.

CITEȘTE ȘI - Misterul Camerei de Chihlimbar, dispărută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Motiv de tatonări între Rusia și Germania

Liderii evrei s-au opus licitației

O scrisoare deschisă, semnată de 34 de lideri evrei, a descris vânzarea drept ”înrobitoare” și a cerut ca obiectele naziste să fie scoase de la licitație. Rabinul Menachem Margolin, președintele Asociației Evreiești Europene, a declarat că tranzacția le-a oferit ”ajutor celor care idealizează ceea ce reprezintă partidul nazist”.

”Deși este evident că lecțiile istoriei trebuie învățate, iar artefactele naziste legitime aparțin muzeelor ​​sau locurilor de învățământ superior, obiectele pe care le vindeți în mod clar nu sunt”, a scris Margolin.

Vorbind cu presa germană înainte de vânzare, Alexander Historical Auctions a spus că scopul său este păstrarea istoriei și că cele mai multe articole vândute sunt păstrate în colecții private sau donate muzeelor ​​Holocaustului.

Apartenența nu poate fi dovedită  

Documentele furnizate de casa de licitații arată că aceștia nu pot oferi dovada că Hitler a purtat cu adevărat ceasul. Dar o evaluare a unui specialist independent a concluzionat că ”din toate probabilitățile” îi aparține.  

În ciuda faptului că ceasul a adus peste 1 milion de dolari, acesta a fost sub estimarea casei de licitații între 2 și 4 milioane de dolari, a raportat Deutsche Welle.  

CITEȘTE ȘI - Istoria Illuminati, organizația care a stârnit curiozitate și a creat teorii ale conspirației. Fondatorul a dorit să rămână secretă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel