Ceasul Apocalipsei 2022: Lumea rămâne la 100 de secunde de dezastru
Ceasul Apocalipsei (Doomsday) rămâne cel mai aproape de miezul nopții pentru al treilea an la rând.
Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic a anunțat că Ceasul Apocalipsei va rămâne neschimbat la 100 de secunde până la miezul nopții în 2022. Cu cât suntem mai aproape de miezul nopții, considerat „Ziua Apocalipsei”, cu atât suntem mai aproape de o catastrofă a umanității. În ultimii doi ani, ceasul a rămas fix la 100 de secunde până la miezul nopții, cel mai aproape când a fost creat, în 1947. Orologiul își propune să evidențieze faptul că ne aflăm într-un moment istoric periculos, iar umanitatea este încă aproape de o potenţială apocalipsă.
Poziția ceasului este decisă încercând să răspundă la două întrebări: Este omenirea mai sigură decât anul trecut? și Este omenirea mai sigură decât a fost în ultimii 75 de ani din cauza amenințărilor create de om? Consiliul subliniază că au existat îmbunătățiri, dar nu suficiente pentru a crește timpul. De la creșterea stocurilor de arme nucleare, până la insurecția din 6 ianuarie 2020 din SUA, acțiunea și inacțiunea schimbărilor climatice și continuarea pandemiei și dezinformării în jurul acesteia, toate au contribuit la ora la numărul de secunde până la dezastru.
„În 2021, au existat unele evoluții pozitive în fiecare dintre domeniile de îngrijorare pe care Consiliul de Știință și Securitate le examinează. Totuși, acestea nu au reușit să depășească tendințele negative pe termen lung care continuă să erodeze securitatea”, a declarat Sharon Squassoni, co-președinte al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic.
Orologiul a fost creat în 1947
Ceasul a fost creat în 1947. În zorii Războiului Rece, odată cu apariția bombelor atomice, a devenit clar că guvernele dețineau mijloacele de a distruge umanitatea apăsând câteva butoane în SUA sau în URSS. Pe atunci, ceasul era plasat la 7 minute până la miezul nopții.
După 75 de ani, ceasul continuă să vizeze stocurile de arme nucleare, care se găsesc acum în multe mai multe țări, precum și alte provocări. Criza climatică și lipsa unor acțiuni serioase din partea celor mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume este cu siguranță un punct crucial. De asemenea, există o creștere a utilizării și lipsa de reglementare a tehnologiilor disruptive care contribuie la dezinformarea online, războiul cibernetic și inteligența artificială.
Cel mai departe de miezul nopții a fost în 1991, fiind fixat la 23:43, când tensiunea dintre fosta Uniune Sovietică și SUA s-a diminuat după reunificarea Germaniei și semnarea primului Tratat de reducere a armelor strategice.
Însă, amenințarea războiului nuclear nu a dispărut. Există peste 13.000 de focoase nucleare în lume, care ar ucide cu ușurință milioane de oameni în câteva ore dacă ar izbucni războiul nuclear. Anul trecut, Consiliul s-a concentrat pe răspunsul la pandemia de COVID-19 și pe modul în care aceasta a arătat că umanitatea rămâne nepregătită să facă față provocărilor care ne pot schimba complet modul de viață. Având în vedere provocările care urmează, imaginea este sumbră, scrie IFL Science.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News