Ceapa, eliminată din rețetele de hamburgeri în SUA, după criza de la McDonald's
Doi dintre pacienții infectați cu E. Coli din focarul asociat cu hamburgerii McDonald's au dezvoltat sindrom hemolitic uremic, o afecțiune gravă ce poate provoca insuficiență renală. Criza E. coli de la McDonald's arată de ce contaminarea legumelor este o problemă mai gravă decât cea a cărnii.
Numărul persoanelor infectate în urma focarului de E. coli asociat cu hamburgerii Quarter Pounder de la McDonald's a crescut la 75, față de 49 de cazuri anterioare, potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), citate de Reuters. Joi, principalele lanțuri de fast-food din SUA au decis temporar să retragă ceapa proaspătă din meniuri, după ce aceasta a fost identificată drept sursa probabilă a focarului de E. coli la McDonald's. Această situație scoate în evidență dificultatea de a menține produsele vegetale necontaminate în restaurante, în comparație cu carnea de vită.
Legumele proaspete, cum este ceapa, roșiile sau salata pot fi contaminate cu bacterii periculoase, dacă nu sunt corect spălate, ambalate și manipulate. Prepararea termică a cărnii reduce riscul transmiterii unor infecții alimentare, dar unele toxine pot ”rezista” și genera intoxicații grave.
Ceapa este considerată sursa principală în focarul de E. coli de la McDonald's din regiunile Midwest și unele state din Vest, care a îmbolnăvit cel puțin 75 de persoane și a provocat un deces. McDonald's a retras Quarter Pounder din meniu în aproximativ o cincime dintre cele 14.000 de locații din SUA.
Restaurant Brands International, compania-mamă a Burger King, și Yum Brands au anunțat că elimină ceapa proaspătă din meniuri. Aproximativ 5% dintre locațiile Burger King au renunțat la ceapă din meniu, conform declarației unui purtător de cuvânt al companiei.
Sindromul hemolitic-uremic este declanșat agenți infecțioși precum Escherichia coli, Shigella dysenteriae sau Salmonella typhi, care secretă toxine capabile să afecteze endoteliul vascular. Cel mai adesea infecția afectează copii mici și sugarii, dar se poate întâlni și la adulți. Debutul bolii este precedat cu câteva zile de o diaree sangvinolentă, de obicei afebrilă. Afectarea vaselor de sânge ale rinichiului poate duce la insuficiență renală cronică, ce necesită dializă sau transplant renal.
În România, în ianuarie 2016 mai mulți copii cu vârste cuprinse între 7 luni si doi ani au ajuns cu sindrom hemolitic-uremic și sindrom diareic sever la Spitalul Marie Curie din București. Trei dintre aceștia au decedat. Cauza a fost o infecție cu Escherichia coli, serogrupul O 26, identificată în probele de brânză de vaci și carne de pui prelevate din județul Argeș, de unde proveneau cei mai mulți dintre copii diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News