Data actualizării:
Data publicării:

Ceaiurile care te scapă rapid de balonare. Trebuie să le ai în casă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Dacă te confrunți des cu problema balonării, aceste ceaiuri te-ar putea ajuta. Iată lista completă pe care să o ai aproape la nevoie.

Alegeri prezidentiale 2024

Ceaiul de mentă

Menta relaxează mușchii contractați pe toată lungimea tractului digestiv, eliberând presiunea și gazele și ușurând evacuarea lor. Pacienții diagnosticați cu reflux gastroesofagian ar trebui să evite ceaiul de mentă, deoarece relaxează și esofagul și astfel permite pătrunderea acidului mai ușor, scrie unica.ro.

Ceaiul de melisă 

Este indicat pentru balonare și probleme cu stomacul datorită conținutului ridicat de uleiuri volatile, care relaxează mușchii stomacali și pereții intestinali. Consumul de ceai de melisă reduce durerea cauzată de acumulările de gaze. Persoanele care consumă ceai de melisă pentru tratarea afecțiunilor stomacale trebuie să evite consumul de alcool și medicamente calmante ori antidepresive, deoarece combinația poate avea efecte sedative puternice.

Vezi și: Cele mai bune ceaiuri pentru imunitate

Ceaiurile care scad glicemia. Sunt ieftine și la îndemână

Ceai de semințe de fenicul

Ceaiul din semințe de fenicul acționează ca un carminativ (elimină gazele intestinale), ajută digestia, previne apariția gazelor și ajută alunecarea acestora prin intestin fără durere și senzație de balonare. 

Ceai de rădăcină de păpădie

Ceaiul făcut din rădăcina de păpădie obișnuită ajută la o mulțime de probleme digestive, printre care și balonarea și eliminarea gazelor intestinale care provoacă colici. Ceaiul de păpădie acționează ca un diuretic și reduce retenția de apă cauzată de fluctuații hormonale sau alți factori. De asemenea, ceaiul de păpădie este un remediu eficient și pentru durerile stomacale și, spre deosebire de alte diuretice naturale, aduce un aport de potasiu organismului. 

Alte ceaiuri digestive împotriva balonării: Ceai de sunatoare; Ceai de măghiran; Ceai de busuioc; Ceai de coriandru; Rădăcină de angelică.

Vezi și: Ceaiurile care îți curăță vasele de sânge. Le are oricine în casă

Top 5 ceaiuri care te ajută să slăbești. Topesc grăsimea și te scapă de celulită

Alimente care te balonează

Merele

Se spune că un măr pe zi ține medicul la distanță, dar nu ți se spune și ce provoacă zahărul natural pe care acesta îl conține. Organismele unor oameni pot absorbi fără probleme acest zahăr, dar ale altora nu, ceea ce duce la producerea de gaze și balonare. Poate provoca și diaree, în mod special la copii, arată webmd.com.

Murele

Poate vă plac în stare proaspătă, într-un shake sau uscate, sub formă de ceai. Zahărul lor natural este bun pentru persoanele care doresc să reducă dulciurile, dar nu este întotdeauna bun pentru intestin. Dacă aveți o problemă de digerare a sorbitolului, vă puteți simți umflat, puteți avea dureri de burtă, diaree, gaze sau greață după ce mâncați mure.

Pepenele roșu

Este bogat în fructoză, un zahăr natural care se găsește în multe fructe. Corpul, însă, poate avea probleme să-l digere, ceea ce poate duce la producerea de gaze. Este rar, dar ar putea fi chiar o moștenire genetică. Doctorii o numesc „intoleranță ereditară de fructoză". Un test de sânge vă poate spune dacă aveți așa ceva.

Anghinarea

Această legumă conține un tip de zahăr natural numit fructan care favorizează gazele intestinale. Dacă nu vă simțiți bine după ce o mâncați, stați departe de ea.

Cartofii

Sunt, de obicei, o alegere sigură ca garnitură. Amidonul din conținutul lor, însă, dă unor oameni gaze și balonare.

Ciuperci shiitake

Aceste ciuperci celebre vă pot face să vă simțiți ciudat. Conțin manitol, un alt zahăr natural. Vă poate da gaze și, dacă mâncați prea multe ciuperci, poate acționa și ca un laxativ ușor.

Mazărea

Aceste legume verzi au un lanț de zaharuri numite galacto-oligozaharide care alimentează bacteriile intestinului și cauzează gaze. 

Cafeaua

Cofeina din băutura ta preferată te-ar putea face să fugi la baie. Reduceți numărul de cafele dacă sesizați că are asupra voastră efect laxativ sau dacă aveți probleme cu stomacul după ce ați băut.

Cerealele din ovăz

Dacă sunt integrale, sunt superstar pentru mic dejun. Au o mulțime de fibre, care vă permit să vă simțiți plini și sătui toată dimineața. Dar dacă adăugați prea multe în castron și le mâncați prea repede, stomacul s-ar putea simți inconfortabil. Pentru a obține mai mult din acest nutrient important, introduceți-l încet în alimentație, astfel încât să nu vă copleșiți sistemul digestiv.

Legumele crucifere

Sunt crocante, delicioase și super-sănătoase, dar pot fi și greu de digerat. Legumele precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles v-ar putea face să vă simțiți umflat sau să aveți crampe. Dacă o fac, mai bine le înlocuiți ocazional cu alte legume care să nu vă producă gaze, precum ar fi ardeiul, spanacul, dovleceii sau fasolea verde.

Caisele și prunele uscate

Fibrele din fructul uscat au efect laxativ. O mână de fructe uscate poate fi benefică dacă sunteți constipat. Aceste fructe dulci sunt, de asemenea, bogate în fructoză care vă poate da durere de burtă dacă mâncați prea multe.

Piersicile

Este un adevărat deliciu să savurezi o piersică dulce și zemoasă, dar dulceața din interior îți poate provoca uneori probleme la stomac. Piersicile au zaharuri naturale, numite polioli, care nu se împacă întotdeauna bine cu bacteriile intestinale. Uneori, acest lucru duce la crampe și balonare.

Băuturile dietetice cu zahăr din alcool

Acest îndulcitor, care se găsește în unele băuturi cu conținut scăzut de calorii, poate fi de ajutor dacă încercați să slăbiți. Dar alcoolii de zahăr pot acționa ca un laxativ, dacă luați o cantitate prea mare. Verificați etichetele pentru a afla dacă o băutură are acest ingredient. Xilitolul și manitolul sunt două exemple.

Guma de mestecat

O avea ea gust bun și vă dă o respirație plăcut mirositoare, dar înghițiți aer în timp ce mestecați, ceea ce aduce gaze în intestin. Tipurile de gumă „fără zahăr" conțin adesea sorbitol și xilitol ca înlocuitori. Acestea dau oamenilor gaze sau chiar acționează ca laxative ușoare.

Vezi și: Ceaiuri pentru constipație. 10 laxative naturale

Ceaiurile care curăță colonul. Remedii naturale pe care le găsești în plafar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel