Data publicării:

Ceaiul Oolong, remediu-minune! De ce este atât de apreciat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ceaiul Oolong ar trebui să nu lipsească din casele noastre! E un remediu excelent pentru multe afecţiuni ca migrenele severe, durerile persistente de stomac, celulita, stresul dar şi sensibilitatea la viruşi. O minune într-o cană, venită tocmai din Asia, despre care specialiştii spun că ar fi cel mai eficient ceai din toate câte există.  

Ceaiul chinezesc Oolong este făcut din frunzele plantei Camellia Sinesis, la fel ca şi ceaiul verde și cel negru. Diferența stă în modul de procesare. Ceaiul Oolong este parțial fermentat, ceea ce îi conferă şi o aromă unică. Este ceaiul care conține cei mai mulţi antioxidanți (precum EGCG) care reduc riscul de boală coronariană și menţine pielea strălucitoare. Pe lâmgă antioxidanţi mai conţine şi aminoacizi (precum L-teanina) care îmbunătățesc performanța cognitivă, dar şi minerale și vitamine, esenţiale pentru starea generală de sănătate.

Prietenos cu silueta

În combinație cu exerciţiile fizice și cu o dietă pe bază de legume, fructe și proteine, ceaiul Oolong te poate ajuta să intri în rochiţa preferată datorită compușilor bioactivi. Un studiu pe cobai a arătat că această băutură a redus grăsimea abdominală chiar și în cazul celor care au consumat grăsimi. Ceaiul Oolong ar ajuta la oxidarea grăsimilor, deoarece activează enzimele și restartează metabolismul. Acest ceai  este indicat şi sportivilor de performanţă, în locul băuturilor cu electroliţi care conţin foarte mult zahăr. Poate fi consumat și înainte de antrenamentele sportive solicitante, deoarece conține cofeină, substanță care ajută la creșterea nivelului de energie.

Aliat împotriva stresului

Pentru cei stresaţi, un ceai Oolong e de mare ajutor! Polifenolii și aminoacizii din compoziţia lui relaxează mintea, susțin vigilența și claritatea mentală. De asemenea, consumul de ceai la sfârşitul zilei ajută la instalarea unui somn mai profund și de durată.

Susține sistemul imunitar

Dacă ai răcit sau ai fost diagnosticat cu gripă, o ceașă de ceai Oolong îţi poate fi de mare ajutor, deoarece flavonoidele intensifică activitatea sistemului imunitar și reduc riscul de a dezvolta infecții și boli. Mai mult, ajută la combaterea radicalilor liberi care pot provoca boli precum: cancer, accidente vasculare cerebrale și artroză.

Piele elastică, cu aspect tânăr

Studiile arată că antioxidanții prezenți în acest ceai pot reduce vizibil afecţiunile pielii, de exemplu eczemele sau acneea. În plus, pentru că luptă împotriva radicalilor liberi, ceaiul ajută la prevenirea petelor și întârzie apariţia semnelor de îmbătrânire, precum ridurile și liniile fine.

Cum se prepară corect 

Pune 2 linguri de frunze uscate la 200 ml de apă fierbinte și lasă la infuzat 1-5 minute, în funcție de gustul pe care îl preferi. Strecoară și adaugă câteva picături de suc de lămâie. Acest ceai poate fi servit și rece, cu gheață și fructe.

Contraindicații

Ceaiul Oolong nu este recomandat persoanelor cu sensibilitate la cofeină și nici acelora care se confruntă cu anemie sau cu deficit de fier. De asemenea, este important ca femeile însărcinate și cele care alăptează să ceară sfatul medicului înainte de consum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel