Data publicării:

Cea mai tânără pereche de asteroizi din sistemul Solar, descoperită de astronomi

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Alex Andrews, de la Pexels
Fotografie creată de Alex Andrews, de la Pexels

Astronomii cehi au descoperit cea mai tânără pereche de asteroizi din sistemul Solar. Aceştia orbitează în jurul Soarelui.

"Este extraordinar să găsim o asemenea pereche, care s-a format acum doar 300 de ani. În termeni astronomici, e ca şi cum s-ar fi format dimineaţă", a declarat Petr Fatka, de la Institutul Astronomic al Academiei de Ştiinţe din Cehia. 

De ce sunt interesanţi asteroizii 

Când sistemul solar s-a format, orice nu s-a încorporat în planete sau în Soare a rămas în derivă: comete, asteroizi, etc. Se crede, de altfel, că planete stâncoase, precum Pământul, Venus, Marte şi Mercur s-au format prin acumularea unor astfel de corpuri spaţiale. Astfel, asteroizii au devenit extrem de interesanţi, nu doar pentru că ei conţin informaţii despre compoziţia timpurie a sistemului Solar, ci şi pentru că ar putea reprezenta piese care au contribut la formarea lumii noastre. 

Cei doi asteroizi, numiţi 2019 PR2 şi 2019 QR6, au fost descoperiţi individual în 2019, de echipe de cercetători care au folosit telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii, dar şi cel din Arizona. 

Misterul formării lor

Orbita eliptică a celor doi asteroizi a sărit în evidenţă, comparativ cu a altor asteroizi care zboară chiar la mică distanţă de Pământ. Însă asteroizii binari nu sunt o noutate completă. Ce e încă necunoscut e mecanismul de formare al acestora, tocmai de aceea cercetătorii au studiat felul în care lumina soarelui se reflectă de pe suprafaţa acestora. 

"Este clar că cele două obiecte vin din acelaşi asteroid mare, iar orbita lor similară nu este deloc o coincidenţă", a mai subliniat Fatka.

Se pare că cei doi asteroizi s-ar fi rupt dintr-un corp ceresc mai mare în urmă cu 270 de ani, doar că nu se ştie cum, exact. 

"Aceste corpuri cereşti nu arată niciun semn specific activităţii cometelor. Aşa că rămâne un mister cum s-au rupt aceşti doi asteroizi dintr-un singur corp ceresc", a declarat şi Nicholas Moskowitz, de la Observatorul Lowell. 

Cele două obiecte vor mai putea fi văzute de aproape abia în 2033, scrie Science Alert

CITEŞTE ŞI Un asteroid troian, pe aceeaşi orbită cu Pământul în jurul Soarelui. Va dura mii de ani până vom scăpa de el

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel