Data publicării:

Cea mai periculoasă manevră legală care poate fi făcută la volan. "Din păcate, e considerată banală de mulţi. Nu conştientizează pericolul"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels

În cadrul ediţiei de sâmbăta trecută a emisiunii DC Conducem, Costin Tătuc, specialist în siguranţă rutieră, şi Titi Aur, expert în conducere defensivă, au analizat mai multe clipuri video din trafic. 

În unul dintre acestea, posesorul unui bolid de lux a fost filmat făcând slalom printre maşini şi efectuând mai multe depăşiri riscante, în ciuda faptului că în zonă era şi un indicator de "depăşire interzisă", dar şi linie dublă continuă marcată pe şosea. 

"Este exemplul clar de 'am cu ce!'. Dacă vă uitaţi la maşina care depăşeşte, este o maşină performantă, într-adevăr. Dar nu înseamnă că dacă ai la îndemână nişte sute de cai de putere, poţi să faci ce vrei pe drumul public. Nu poţi să manifeşti atâta inconştienţă, ăsta e termenul, pentru că până la urmă e şi o vorbă românească veche: ulciorul nu merge de multe ori la apă. 

Asemenea oameni au o concepţie greşită. Ei trăiesc cu senzaţia că, dacă le-a mers o dată, ştiu deja să se descurce. Dar nu. Accidentul se produce mereu în kilometrul care urmează. Şi dacă forţezi norocul de fiecare dată, s-ar putea să ai o mare problemă", a declarat Costin Tătuc. 

Specialistul în siguranţă rutieră a avut şi un mesaj pentru "meseriaşii care se descurcă" şi care spun că ei aşa conduc de ani buni. 

"Accidentul de circulaţie este mereu multicondiţionat. Întotdeauna există o cauză principală şi mai multe cauze secundare, la care se adaugă nişte elemente de context şi nişte factori favorizanţi. Marele noroc al unora a fost că niciodată nu s-au suprapus toate aceste elemente. Că atunci când se întâmplă, se produce şi accidentul. Da, poţi să mergi zi de zi, timp de câţiva ani, cu viteză. Dar nu înseamnă că vei fi protejat la infinit. Asta nu înţeleg mulţi. Dar se bazează şi pe maşini, şi pe comportamentele care la un moment dat îi diferenţiază cumva", a mai arătat Tătuc. 

"Eu am un singur comentariu, şi scurt. Parvenitul nu poate sta după fraierul care respectă reguli. El trebuie să se ducă, că e important. Aş putea spune, fără să ştiu despre cine e vorba, că nu e om care a muncit şi a făcut lucruri serioase pentru a obţine acea maşină, ci unul căruia i-a venit oarecum conjunctural. Fie e de profesie fiu, şi mama şi tata au făcut bani, fie a făcut nişte combinaţii. Şi atunci, la cât de important este el, nu poate sta după fraierii care merg relativ regulamentar. Asta e atitudinea parvenitului", a intervenit şi Titi Aur. 

Depăşirea, cea mai periculoasă manevră legală pe care o poate face un şofer 

"Trebuie să ştim că manevra de depăşire este cea mai complexă şi periculoasă manevră pe care o facem la volan, în condiţii normale, excluzând teribilismul. Este o manevră pe care un şofer normal o face destul de des, şi este cea mai periculoasă. În anumite state din SUA, pe şoseaua clasică, cu o bandă dus şi una întors, nu ai voie să depăşeşti niciodată. De ce? Pentru că s-a constatat că la depăşire au loc multe accidente grave. 

Din păcate, e considerată a fi o manevră banală, de către mulţi. Unii depăşesc o coloană, în loc să depăşească o singură maşină, depăşesc în zone interzise, etc. Trebuie să fim corecţi şi să spunem că sunt zone unde e un exces de zel din partea celor care trasează marcajele, dar în majoritatea cazurilor, unde există linie continuă sau dublă continuă, există un motiv bine întemeiat. Mulţi îşi asumă depăşirile pentru că nu conştientizează pericolele", a mai explicat Titi Aur. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel