Cea mai mare scădere de la criza din 2008 încoace. Companiile chineze listate în SUA sunt în picaj
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Acțiunile companiilor din China au scăzut drastic pe bursele americane.

Acțiunile companiilor chineze listate pe bursele americane au înregistrat cea mai drastică scădere pe o perioadă de două zile de la criza financiară din 2008 încoace. Conform BBC, Indexul Nasdaq Golden Dragon China, care este raportat la primele 98 de companii chineze listate în Statele Unite, a scăzut cu aproape 15% în ultimele două sesiuni de tranzacționare.

Astfel, după ce a stabilit un maxim istoric în luna februarie, indexul a scăzut cu peste 45 de procente. Situația survine după ce Beijingul a început acțiuni serioase împotriva industriilor tehnologică și educațională. Astfel, acțiuni de 770 miliarde dolari au dispărut în ultimele cinci luni de pe piață.

Ce a făcut conducerea Chinei în legătură cu companiile din educație?

Evenimentul care a declanșat scăderea masivă a companiilor chineze listate în SUA a fost dezvăluirea planurilor de a schimba regulile sectorului de meditații private în China. Această piață care valorează 120 miliarde dolari va fi reglementată, iar toate instituțiile care oferă meditații pentru curriculumul școlar vor fi înregistrate ca organizații non-profit.

„Instituțiile care predau materii din curriculumul școlar nu vor putea primi finanțare publică; companiile listate nu au voie să investească în instituțiile lor, iar capitalul străin este interzis”, se arată în planul de reconfigurare a sectorului. Astfel, firmele chineze specializate pe educație și-au pierdut din valoare pe bursele americane.

Nici tehnologia nu o duce prea bine în China

Și serviciile online sunt luate la țintă de autoritățile chineze, începând cu aplicația de chemare a taxiurilor Didi, până la platforma de streaming muzical al Tencent. Luni, acțiunile Tencent au scăzut după ce China a cerut companiei să nu mai aibă drepturi de autor exclusive cu casele de discuri din întreaga lume.

La începutul anului, gigantul de comerț online Alibaba a acceptat să primească o amendă record, de 2,8 miliarde dolari, după ce un anchetator oficial a descoperit că firma a abuzat de poziția de piață ani la rând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel