Cea mai mare instalaţie de valuri artificiale din lume, la Milano
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
valuri
valuri
Practicarea surfului în oraş, la distanţă de mare, va deveni posibilă şi în Milano, odată cu deschiderea uneia dintre cele mai mari instalaţii de valuri artificiale din lume, la câţiva kilometri de centrul oraşului, relatează vineri AFP. 

Această piscină de surf, care va fi inaugurată sâmbătă, este prima din Italia, însă conceptul s-a răspândit deja în întreaga lume în ultimii patruzeci de ani, în Statele Unite, Australia, Spania, Dubai sau Malaezia.

În Ţara Galilor, parcul Snowdonia se mândreşte că generează cel mai lung val artificial din lume pe o lagună de 300 de metri. Potrivit directorului său, Ludovico Vanoli, Wakeparadise din Milano este probabil, cea mai mare piscină de surf din lume. Instalată în centrul unui magnific lac artificial înconjurat de arbori, aceasta oferă un val cu o lungime de zece metri şi cu o înălţime maximă de 1,6 metri.

Lumea pasionaţilor de surf este divizată în ceea ce priveşte acest tip de structuri. Unii apreciază posibilitatea de a se antrena în astfel de locuri pe tot parcursul anului, însă alţii consideră că acestea denaturează spiritul acestui sport direct asociat cu imprevizibilitatea oceanelor. Vanoli, el însuşi pasionat de surf, nu ezită să recunoască faptul că experienţa nu este comparabilă cu cea de pe apele oceanului.

"'Nicio structură de valuri artificiale nu poate oferi emoţia şi senzaţie mării, însă putem oferi posibilitatea novicilor să cunoască acest sport într-un mod simplu, imediat şi sigur, a spus el.

Iar pentru cei care îl practică deja este o alternativă, cu posibilitatea de a o face în pauza de prânz sau după muncă, în cazul în care locuiesc în apropiere, sau când marea este plată, a adăugat Vanoli.

Promotorii proiectului, care a costat 1,5 milioane de euro, au subliniat că la realizarea acestuia a fost acordată o atenţie specială mediului - valul este generat de o infrastructură care utilizează energie regenerabilă, iar în parc este interzis plasticul. Potrivit Wakeparadise, în Italia sunt 80.000 de practicanţi de surf.

Potenţialul este aşadar enorm, dezvoltatorii sperând ca instalaţia să atragă totodată şi turişti veniţi în vizită în Milano. Surful se numără printre sporturile ce vor fi prezente în premieră la Jocurilor Olimpice de vară ediţia 2020 de la Tokyo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel