Cea mai mare greșeală în cuplu legată de bani: Cum trebuie ținuți bani și de ce apar certurile. Adrian Asoltanie: Sunt cei mai periculoși
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Te-ai gândit că ai putea să formezi un cuplu cu o persoană ”periculoasă” financiar? 

Banii în cuplu ar trebuie să stea ”la comun, dar separat” spune Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară și autorul cărții ”Dragă, unde-s banii?”. Acesta explică, la ”Vorbește Lumea”: ”Ambii parteneri să știe ce bani le intră în casă, pe ce resurse se pot baza și să decidă împreună unde se duc. De multe ori, când e fiecare cu banul lui, apar surprize. Banii la comun înseamnă să aveți o discuție în ziua de salariu, să vedeți ce bani vă intră în casă, iar când zic separați înseamnă să împărțiți banii pe categorii/plicuri: de mâncare, distracție, utilități, vacanță”. De asemenea, economistul a vorbit și despre alte plicuri importante într-o relație: plicul meu și plicul tău, în care fiecare partener, din câștig, își pune câte o mică sumă de bani pe care o poate folosi după cum dorește. Un aspect demn de menționat este că aici nu este vorba despre a-și ascunde banii (infidelitate financiară), ci a rezerva fiecare o sumă de bani pentru propriile capricii. 

Adrian Asoltanie afirmă că majoritatea certurilor pe bani în familie apar ”de la așteptări nerealiste”. Economistul spune că sunt patru tipuri de oameni în raport cu banii:

- cheltuitorul (spendar) - care intră în supermarket doar pentru pâine și lapte și iese cu un coș plin, ei sunt cei care afirmă ”mi-e poftă de ceva bun”, ”mi-aș lua ceva nou”, ”îmi lipsește ceva”. 

- economii (saver)- care zic că ”nu-mi trebuie”, ”nu merită”, ”cum să dai atâția bani pe prostia asta?”. 

- ignoranții financiar (avoider) - sunt cei mai periculoși, nu-și fac un buget, nu citesc înainte să semneze un act pe 30 de ani, cum e creditul ipotecar, ei spun ”lasă, mă, că o să fie bine”, nu pun bani deoparte, nu investesc pentru viitor. 

- călugărul (monk) - sunt puțini, sunt cei care zic că banul nu e bun, că strică omul. 

Astfel, conform economistului, problemele în cuplu apar din cauză că fiecare se află într-o categorie diferită, de cele mai multe ori. Un aspect important în cuplu este ”obiectivul comun, scris pe hârtie: îi focalizează pe amândoi”. 

”De ce se ceartă cuplurile de la bani? Pentru că discută despre bani când se termină, adică la finalul lunii. Atunci nivelul de stres este maxim” spune Adrian Asoltanie. ”Discuția despre bani trebuie să aibă loc în ziua în care ți-a intrat salariul” a afirmat economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel