Data publicării:

Cea mai mare greșeală din Postul Crăciunului. Mâncarea problematică pe care românii o prepară foarte des. Cori Grămescu: Nu se mai face ca pe vremea bunicii

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Taryn Elliott: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dieta-sanatoasa-vegetarian-colorat-in-culori-4374575/
Fotografie de la Taryn Elliott: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dieta-sanatoasa-vegetarian-colorat-in-culori-4374575/
Mulți credincioși țin Postul Crăciunului, dar nu sunt deloc puțini cei țin greșit rânduiala.

Mai precis, sunt anumite zile când este dezlegare la ulei. În restul zilelor, ar trebui să mâncăm fără ulei. Dar mai ține cineva astăzi Postul Crăciunului ca la carte într-o lume a vitezei, când nu avem suficient timp pentru a găti? Întrebarea este retorică.

În plus, multă lume se trezește, la finalul postului, că are câteva kilograme în plus. De ce? Pentru că nu mai mănâncă alimente de origine animală, dar consumă mulți covrigei, paste, ulei și alte alimente care sunt bombe calorice.

3. Fotografie... (post-pexels-sarah-chai-7262909_13293500.jpg)

În Postul Crăciunului, care precede sărbătoarea Nașterii Domnului, mulți români adoptă o dietă vegană, renunțând la consumul de produse de origine animală. Oamenii aleg să consume legume și fructe, orez și paste, produse din panificație, mâncăruri tradiționale cum ar fi sarmale de post, sau tot felul de dulciuri fără ou și lapte.

Ne-a vorbit mai mult despre acest subiect Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, care a fost invitata Georgianei Ioniță Toader, în emisiunea Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

„Postul, în adevăratul sens al cuvântului, are puține zile în care se mănâncă ulei. Meniul de post este destul de problematic pentru că nu acoperă necesarul de proteine și atunci nevoia corpului se orientează spre alimente care sunt disponibile cu ușurință și care au multă energie. Și atunci inevitabil mâncăm paste, făinoase, tot felul de preparate calorice, grase și bogate în carbohidrați, ceea ce sigur că nu ne ajută. 

Dacă am ține postul corect și ne-am orienta să mâncăm proteină vegetală în mod corect, să mâncăm diversificat astfel încât să avem toate categoriile de aminoacizi esențiali, ar fi - într-adevăr - o perioadă de detox pentru că mâncarea ar fi mult mai curată, mult mai echilibrată din punct de vedere nutrițional”, a zis Cori Grămescu la Spectacola, DC News și DC Medical.

„Meniul tradițional de post nu este vreo fericire din punct de vedere nutrițional. De ce? Pentru că este frig afară și atunci nevoia de mâncare calorică crește. Ne crește nevoia de energie practic. Nu avem nici proteine, deci nu ne săturăm cum trebuie, ceea ce înseamnă că oamenii se cam îngrașă, în post, vreo două-trei kilograme”, a zis Cori Grămescu.

Cât despre fasole, Cori Grămescu a zis: „Nu are destule proteine pentru a fi consumată în post. De asemenea, se digeră foarte greu. Bunica ținea fasolea în nu știu câte ape. Era un întreg proces prin care se gătea fasolea. Acum nu știu cine mai face așa... Nu mai este timp. Acest lucru înseamnă că atunci când mâncăm fasole în cantitate mare... nu ne simțim neapărat bine. Și atunci lumea o cam evită”.

Unele persoane pot avea tendința de a se concentra doar pe excluderea anumitor alimente și pot să neglijeze asigurarea unei diete echilibrate și nutritive. Este important să te asiguri că primești suficiente nutrienți esențiali. Consumul în mod repetat a acelorași alimente în timpul postului poate duce la deficiențe nutriționale. Este important să diversifici dieta pentru a asigura aportul adecvat de vitamine și minerale. Unele persoane uită să consume suficientă apă în timpul postului. Hidratarea adecvată este esențială pentru menținerea sănătății, chiar și în timpul postului.

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel