Data publicării:

Cea mai mare furtună din sistemul nostru solar se mișcă neașteptat, spun oamenii de știință

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la @T Keawkanok/Pexels
Fotografie de la @T Keawkanok/Pexels

Noi observații ale Marii Pete Roșii de pe Jupiter, realizate de Telescopul Spațial Hubble, arată că această furtună, care durează de 190 de ani, se comportă ca o gelatină, modificându-și forma asemenea unei mingi de stres presată.

Potrivit astronomilor, aceste descoperiri surprinzătoare, observate de Hubble în decurs de 90 de zile, din decembrie până în martie, sugerează că Marea Pată Roșie este mai puțin stabilă decât se credea anterior.

GRS, sau Marea Pată Roșie, este un anticiclon — o masivă circulație de vânturi în atmosfera lui Jupiter, care se rotește în jurul unei zone centrale de înaltă presiune, situată în centura sudică de nori a planetei. Această furtună, cea mai mare din sistemul solar, este suficient de mare pentru a încorpora întreaga planetă Pământ, potrivit CNN.

Deși furtunile sunt în general instabile, Marea Pată Roșie a rezistat aproape două secole. Totuși, modificările recente observate în mișcarea și dimensiunea acesteia par să sugereze o schimbare.

Imaginile surprinse în interval de timp arată vortexul „tremurând” ca o gelatină, extinzându-se și contractându-se.

Studiul acestor fenomene a fost publicat în The Planetary Science Journal și prezentat la cea de-a 56-a întâlnire anuală a Diviziei de Științe Planetare a Societății Astronomice Americane, desfășurată în Boise, Idaho.

„Știam că mișcarea în lungime variază ușor, dar nu ne așteptam să vedem și oscilații în dimensiune”, a explicat Amy Simon, cercetător principal la Goddard Space Flight Center al NASA, într-o declarație. „Este prima dată când am avut o secvență de imagini suficient de detaliată pentru a observa aceste schimbări ale GRS. Cu ajutorul Hubble, putem vedea clar că GRS se contractează și se extinde simultan, pe măsură ce își modifică viteza — un fenomen complet neașteptat.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel