Data publicării:
Cea mai mare catastrofă economică din istoria României: au mai rămas 132 de zile până se pierde ultima șansă
Un cutremur similar celui din 1977 ar provoca pierderi materiale de 5 miliarde de euro, potrivit experților. Peste patru luni, sau mai precis în 132 de zile, România va suferi o pagubă aproape dublă, fără să aibă loc o catastrofă naturală sau tehnologică. Autoritățile, din vina cărora se produce acest dezastru economic, nu fac nimic pentru a încerca activarea ultimei șanse.
Amănunte, în editorialul scris de Bogdan Chirieac pentru DCNews:
România, în haos
Nu doresc să stric îndelungata vacanță de vară a domnilor Iohannis, Ponta, Tăriceanu, Zgonea sau Blaga. Oricum, chiar dacă aș vrea să fac asta, n-aș reuși. Nici măcar o invazie a rușilor la București nu i-ar determina pe acești distinși bărbați de stat să-și întrerupă concediul legal sau, după caz, concediul medical legal. Tocmai de aceea supun atenției -pentru momentul revenirii lor în somptuoasele birouri – singurul obiectiv de politică internă și externă care ar trebui să stea în fața României până la sfârșitul acestui an: salvarea celor circa 8 miliarde de euro fonduri europene, care vor fi pierdute iremediabil la 31 decembrie 2015.
Nu vreau să vă încarc cu date și fapte. Notez doar câteva lucruri simple. Uniunea Europeană a acordat României, în exercițiul bugetar 2007-2013, 30 de miliarde de euro pentru dezvoltare. Din aceștia, 10 miliarde de euro au fost subvențiile directe pentru agricultură. Grație unor companii românești de software, între care Siveco, absorbția acestor fonduri a fost exemplară, depășind 95%. Unii ar putea spune că se plătește deja pentru asta, cu ani grei de pușcărie...
Restul de 20 de miliarde a fost absorbit până în prezent în proporție de 50%. Mai sunt 10 miliarde de euro, bani curați, pe care Bruxelles-ul îi va lua României, ca necheltuiți, până la sfârșitul anului. Există promisiuni că România ar mai putea absorbi, în final, 1-2 miliarde.
Este total neproductiv să mai analizăm acum că Guvernul Boc a lăsat absorbția la 7% în 2012 și că miniștrii Eugen Teodorovici și Marius Nica au făcut pe dracu-n patru și au adus-o, în trei ani și jumătate, la peste 50%. Rezultatul final rămâne același: un dezastru.
De aceea, în afară de lupta politică sterile, de amestecarea Justiției în treburile politice, de haosul generalizat ce pare să pună stăpânire pe România, un singur obiectiv ar trebui să stea în fața întregii administrații românești: să convingă Bruxellesul sau Berlinul sau Parisul să permită României utilizarea în continuare a fondurilor alocate și necheltuite.
Orice soluție ar fi bună. Să fie băgați banii în proiecte de infrastructură, autorizate direct de Bruxelles, sau trimiși în bugetul de stat al României, sau să se prelungească perioada de utilizare a acestora cu încă doi ani. Totul ar trebui subsumat acestui efort care ar asigura o creștere economică sustenabilă, pentru a doua cea mai săracă țară din Europa, în conformitate cu PIB-ul pe cap de locuitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News