Cea mai mare bază NATO, în România. Turcia ar putea să se "supere". Cristian Diaconescu: Nervozitate serioasă. Jocul este complicat
Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, a făcut o analiză a situației din regiune în emisiunea "Ce se întâmplă?", prezentată de Răzvan Dumitrescu.
Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii "Ce se întâmplă?". Ediția a fost transmisă pe DCNews, DCNewsTV și DefenseRomânia, precum și pe paginile de Facebook și Youtube DCNews. Emisiunea a fost înregistrată și poate fi accesată pe canalele online ale DC Media Group.
Cristian Diaconescu a explicat despre linia roșie care se poate trece în războiul din Ucraina, cât și despre cea mai mare bază NATO din Europa care va fi făcută la Kogălniceanu. Totodată, decizia ar putea să stârnească "nervozitate" în Alianță.
Linia roșie din Ucraina
"În Ucraina nu s-a depășit o linie roșie. Din punctul de vedere efectiv, sigur discutăm despre un război în care au murit sute de mii de oameni, dar nu de această linie roșie vorbim. În ceea ce privește aspectele precum retorica agresivă despre atacul nuclear, trebuie să știm că în momentul în care apar astfel de declarații, spuse de Medvedev sau mai știu eu cine, există zone satelitare de informații britanice și americane care verifică dacă tehnic se întâmplă ceva. Verifică alerta tehnică să vadă dacă declarația coincide cu realitatea. Aici discutăm de scoaterea din silozuri sau alte mijloace. Nu au existat elemente care să dea substanță unei asemenea amenințări, unei treceri de linie roșie", a spus Cristian Diaconescu
Baza NATO de la Kogălniceanu. Cum s-ar putea supăra Ankara
Răzvan Dumitrescu: "Vreau să discutăm de o chestiune care se întâmplă aici, sub ochii noștri, pe teritoriul României. Se spune că se construiește cea mai mare bază militară din Europa, la Kogălniceanu. Au apărut tot soiul de zvonuri. Puse față în față cu coridorul NATO, militar, care pleacă din porturile grecești, ajunge în porturile bulgărești și se termină în portul Constanța. Decizie politică deja luată. Încearcă cineva să mute mișcarea militară din Turcia? Adică, mă gândesc că acest coridor ocolește Bosforul. Prin Bosfor nu poți să treci fără acordul Turciei. Practic, coridorul e o alternativă la Bosfor, chiar dacă e mai complicată pentru că trebuie să muți de pe mare pe terestru. Mai e un lucru... Dacă e cea mai mare bază din Europa, atunci înseamnă că aduci echipament în baza asta din alte baze europene. Desființezi alte baze? De unde aduci?"
Cristian Diaconescu: "Este mai mare decât baza de la Ramstein. Era cea mai mare, inclusiv comandamentele americane privind Orientul Mijlociu erau acolo. Într-adevăr, 100.000 de oameni și familiile lor. Este un oraș practic. Da, întrebarea e cât se poate de corectă. Astăzi, se păstrează același răspuns de ani de zile și anume nu confirmăm și nu infirmăm că se poate întâmpla asta. Nu ai cum să aduci din Europa. Și așa resursa este limitată, cum știți foarte bine.
Da, s-ar putea să existe o nervozitate destul de serioasă, asta pentru că, în egală măsură, în NATO, chiar dacă nu se spune foarte deschis public, Turcia este baza poziționării securitare a Alianței în Marea Neagră. Pe de o parte, o să-i generezi o dificultate.
Eram la un moment dat la o întâlnire, legată tot de intercondiționalități, și un fost ministru de externe turc explica colegilor americani: "Uitați ce vecinătate are Turcia! Vă dați seama că fără un parteneriat, fără noi toată această vecinătate vine peste voi!" Mă rog, cum s-a exprimat el. Apoi, a primit un răspuns de la ofițerii de rang înalt americani care i-au spus: "Priviți ce vecinătate aveți în Turcia. Dacă voi nu aveați un parteneriat cu noi, ghiciți peste cine veneau aceștia primii!" De-aia am dat acest exemplu, tocmai pentru a înțelege că jocul este foarte complicat".
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News