Cea mai lungă secvență a genomului de cartof, descrisă la Wageningen
Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Wageningen (WUR) a publicat cea mai completă secvență a genomului de cartofi descifrată până prezent. Atât secvența, cât și materialul vegetal sunt acum disponibile pentru cercetare în condiții specifice, iar acest efort semnificativ poate duce la un cartof mai rezistent la căldură sau secetă ori cu o rezistență mai mare la boli.
Cercetarea a folosit o plantă de cartof diploid cu un singur genom, care facilitează citirea și compararea secvenței de bază ADN. Richard Visser, profesor în departamentul de creștere a plantelor de la WUR, este încântat de noua secvență. El a explicat că „secvența genomului disponibil anterior, la stabilirea căreia am contribuit și eu, a constat în aproximativ 125.000 de segmente mici. Genomul pe care îl prezentăm cuprinde acum 185 de segmente mari. "
Visser adaugă că noul genom este o îmbunătățire semnificativă, care a fost obținută printr-o combinație de material unic de plante și tehnici noi de secvențiere și analiză. El a mai evidențiat și că secvența anterioară a implicat un soi de cartofi sălbatici, în timp ce noile cercetări au folosit o plantă de cartof din culturi comerciale.
Cartoful este una dintre cele mai importante culturi alimentare la nivel mondial. Prin urmare, îmbunătățirile aduse caracteristicilor lor pot avea un impact mare. Citirea structurii genomului cartofului este extrem de complicată, deoarece un cartof normal este format din patru genomi, ceea ce face dificilă determinarea poziției genelor.
Articolul original este disponibil pe https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/Complex-potato-genome-further-unveiled.htm
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News