Cea mai importantă revizuire a legislației în domeniul farmaceutic. Bușoi: Ce presupune și cum trebuie să acționeze România / video
Dr. Cristian Bușoi, Președintele Comisiei de industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre impactul noilor prevederi pe care Comisia Europeană le propune pentru politicile farmaceutice la nivel european.
Cum credeți că va fi impactul noilor prevederi, pe care Comisia Europeană le propune pentru politicile farmaceutice la nivel european, asupra României?
„Este un moment important pentru că este cea mai importantă revizuire a legislației în domeniul farmaceutic, la nivel european, în ultimii 20 de ani.
Noul proiect regulament și noul proiect de directivă împreună cu recomandarea Consiliului privind rezistența antimicrobiană și evident toate celelalte inițiative non-legislative din domeniul farmaceutic pun bazele unor noi politici, unor noi decizii la nivel european de care și România trebuie să țină cont, pe care va trebui să le implementeze și din care ne putem inspira pentru a ne îmbunătăți legislația națională.
Dincolo de participarea României în mod formal în Consiliul Miniștrilor Energiei și prin reprezentanții pe care îi are în Parlamentul European, de a veni cu amendamente, de a veni cu propuneri de îmbunătățire a textelor propuse de Comisia Europeană, uitându-ne la direcțiile și la prioritățile și obiectivele pe care noile propuneri le trasează la nivel european am putea să modificăm și noi anumite acte legislative, atât în legislația primară cât și legislația care implementează. Multe dintre obstacole sau lucruri pe care le putem îmbunătăți pentru a reduce timpul de acces al pacienților la tratamente inovatoare ține fie de o mai bună organizarea a unor instituții din România fie a unor modificări la nivel de ordin de ministru.
Acestea sunt cele două planuri pe care le-aș vedea de a acționa în perioada următoare. În primul rând să fim proactivi, să participăm să venim cu idei și propuneri concrete în ceea ce privește modificarea legislației europene și apoi să facem un plan de acțiune, ce ar trebui să modificăm în România pentru a ne adapta obiectivelor europene și pentru a reduce o parte din barierele administrative de la nivel național.
Acest nou pachet își propune o mai eficientă organizare și funcționare a Agenției Europene a Medicamentului. M-am întâlnit cu cei de la conducerea AEM, sunt în permanentă legătură cu domniile lor, sunt conștienți că și la nivelul AEM timpul de aprobare a unor noi medicamente trebuie să se scurteze, astăzi timpul este în jur de 400 de zile, propunerea legislativă a Comisiei Europene merge către 180 de zile către toate procedurile de la nivel european.
Procedurile vor fi simplificate și vor fi foarte mult digitalizare pentru că și UE trebuie să se adapteze la noile realități internaționale, globale, acolo unde digitalizarea și folosirea noilor tehnologii este foarte mult încurajată, reduce timpul, crește transparența și reduce birocrația.
Există și anumite încurajări către industria farma de a înregistra cât mai repede produsele în toate țările europene și acolo se va prelungi timpul prin care un produs este protejat de patent, de a investi în cercetare și dezvoltare în ceea ce privește anumite tratamente pentru nevoi medicale neadresate încă.
Deci sunt câteva măsuri pe care Comisia Europeană le propune și care în mod evident vor reprezenta încurajări către industria farmaceutică, mai ales industria farmaceutică care dezvoltă medicamente originale, inovative, la care pacienții trebuie să aibă cât mai repede acces pentru că toate țările europene să fie acoperite într-un timp cât mai rapid.”, a spus europarlamentarul Cristian Bușoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News