Data publicării:

Cea mai frecventă aritmie, fibrilația auriculară, risc pentru 1 din 4 persoane până-n 50 de ani: Complicații majore și costuri uriașe. Explicațiile prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Iată ce trebuie știut despre vaccinarea antigripală în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă!

Prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu de la UMF Iași, membru corespondent al Academiei Române, a vorbit despre vaccinarea antigripală, în plin sezon epidemic, în cazul pacienților cu boli cardiovasculare.

"În profesia mea, a devenit o obișnuință să întreb pacientul, în momentul în care a venit cu o problemă cardiovasculară, care au fost infecțiile din ultimul timp, dacă s-a vaccinat, dacă a făcut Covid și, bineînțeles, întreb și de vaccinare. În general, persoanele tinere care au avut nevoie să plece în străinătate au înțeles sau, forțați de împrejurări, s-au vaccinat. Persoanele vârstnice... am observat că sunt mai corecte. Acceptă mai ușor sfaturile medicale.

Gândul meu, totdeauna când întreb un pacient dacă a fost vaccinat, este să și explic de ce întreb acest lucru. Întreb ca să-mi dau seama cât de mult l-a afectat, eventual, o viroză, o infecție de orice fel de natură intercurentă, în condițiile în care operăm cu un pacient care este vaccinat și altul care nu este vaccinat. Îi spun pacientului - Chiar dacă ați făcut o infecție virală, chiar dacă ați făcut Covid, dacă sunteți vaccinat deja altfel reacționează și este pregătit organismul care începe să facă anticorpi. Chiar dacă face o nouă infecție, atunci reacția organismului este pregătită și forma de infecție este atenuată, nu mai face forme deosebit de grave. Nu concep în practica mea medicală să nu înțeleagă un pacient, în primul rând pentru copii, să nu se facă toate vaccinurile necesare.

Cât privește pacienții cardiovasculari, aceștia, firește, sunt mult mai vulnerabili. 1 din 5 adulți dezvoltă insuficiență cardiacă. Gândiți-vă că aceștia reprezintă un "rezervor" de risc de infecții, indiferent ce tip de infecție, mai ales cele pulmonare. Toate acestea bineînțeles că agravează starea fizică și orice agravare printr-un fenomen infecțios reprezintă o afectare a mușchiului cardiac, o scădere a fracției de ejecție, practic o grăbire către o stare nefavorabilă și cu riscul de deces pentru pacient.

România ocupă primul loc în ceea ce privește cauzele de deces prevenibile și tratabile. Aș mai adăuga și decese evitabile. Ce înseamnă acest lucru? Aș da un exemplu. Una este să ne confruntăm cu un deces la vârsta de 80 de ani printr-un sindrom coronarian acut și alta este ca acest deces să survină la 40 de ani. Și atunci ne punem problema - de ce se întâmplă acest lucru? Pentru că nu am luat măsurile de rigoare și nu am aplicat aforismul clasic - mai bine să prevenim decât să tratăm.

Pentru asta este nevoie ca sistemul să funcționeze în așa măsură încât adresabilitatea pacientului să fie cât mai rapidă, cât mai directă și cât mai bine standardizată. Cît de important este, de exemplu pentru patologia cardiovasculară, să apelăm la medicul de familie cu o electrocardiogramă! Eventual, dacă sesizăm o aritmie sau o creștere a nivelului tensional, să apelăm la monitorizările de rigoare pentru a nu aștepta să apară complicații. Iată cât de grav este apariția unor evenimente de tip aritmic, să spunem fibrilație auriculară - cea mai frecventă aritmie. 1 din 4 persoane cu vârsta peste 50 de ani riscă să facă fibrilație auriculară.

E atât de ușor de diagnosticat!

Metodele, la ora actuală, sunt cât se poate de facile pentru a ne da seama când un pacient este predispus. Pot apărea complicații majore. Un  episod de fibrilație auriculară care apare "pe un cer senin" vine cu riscuri: accidente embolice. Un pacient cu asemenea afecțiune poate să rămână cu semipareză, cu semiplegie, plus costurile care sunt uriașe. Este important să facem un tratament anticoagulant corect.

Fibrilația auriculară poate fi tratată foarte bine. Cu cât o depistez mai devreme, cu atât șansa de a reduce această aritmie este mai mare. Centrele în care se poate realiza o ablație, o explorare țintită pentru un diagnostic de finețe presupun o investiție mare. A avea accesul la dispozitive implantabile, la o coronografie diagnostică iar, după aceea, în funcție de rezultat, la o angioplastie sau o proteză de valvă aortică intervențională... cât de utile sunt acestea și cât de mult sunt căutate aceste centre! Dar trebuie să fie distribuite în mod corect pe teritoriul României!". 

Conferința integrală, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel