Cea mai eficientă metodă pentru a calma un bebeluș care plânge și a-l face să doarmă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Oamenii de știință au descoperit cea mai eficientă metodă pentru a calma un bebeluș care plânge.

După cum știe orice părinte, nu există nicio modalitate magică de a face un copil care plânge să se calmeze, darămite să adoarmă. Dar un mic studiu a evidențiat acum o metodă simplă care poate fi mai eficientă decât altele.

Potrivit cercetărilor, dacă vrei să liniștești un bebeluș care plânge, să-l iei în brațe și să te așezi jos nu poate reprezenta o modalitate eficientă. Acest lucru poate crește adesea ritmul cardiac al bebelușului și îl poate face și mai agitat.

Părinții care preferă să-și ia copilul care plânge în brațe și să se plimbe puțin cu el sunt mult mai norocoși, spun cercetătorii. Această strategie scade adesea ritmul cardiac al bebelușului și îl ajută să adoarmă.

După doar 5 minute de mers cu sugari care plângeau, aproape jumătate dintre femei au reușit să-și facă copiii să doarmă.

„Sugarii care plâng sunt calmați și înclinați să doarmă printr-o plimbare/ținere în brațe de 5 minute, chiar și în timpul zilei, când sugarii sunt în mod normal trezi”, explică cercetătorii.

Cum adormi copilul în pat?

După cum știe orice părinte, acesta poate fi un pas deosebit de enervant. Adesea, un bebeluș se va trezi în momentul în care capul este înclinat pe spate.

Potrivit studiuli, participanții care au stat cu copilul lor adormit încă 5 minute după ce l-au culcat, au avut cel mai mare succes în a-și face copiii să adoarmă. Nici măcar o atingere subtilă sau o ușă care se închidea nu l-a mai putut trezi pe cel mic.

Dintre toți cei 13 bebeluși care plângeau înainte să adoarmă și au rămas adormiți într-unul dintre experimente, nouă au fost așezați în pat folosind metoda walk-sit.

„Pentru ținerea în siguranță, părinții ar trebui să lipească corpul sugarului de propriul lor corp și să sprijine capul copilului”, sugerează autorii.

„Mersul, vreme de cinci minute, cu copilul în brațe ar trebui să fie pe un teren plat și într-un ritm constant, de preferință fără opriri sau viraje bruște”, mai spun oamenii de știință.

După ce adoarme și unul dintre părinți mai stă cinci minute cu el, există șanse mai mici ca micuțul să se trezească atunci când este pus în pătuțul său.

Alte studii au arătat că copiii și alți descendenți de mamifere sunt liniștiți atunci când sunt purtați de mamele lor, iar acest fenomen este cunoscut sub numele de răspuns de transport.

În special la șoareci, o mișcare de balansare pare să stimuleze somnul prin activarea sistemului vestibular, care este un sistem senzorial care oferă informații despre mișcare, poziția capului și orientarea în spațiu.

Autorii studiului recent cred că ceva similar se întâmplă cu copiii umani. De exemplu, un experiment din studiu a descoperit că atunci când mamele își legănau copilul să doarmă într-un pătuț mobil, avea efecte similare cu mersul pe jos în timp ce îl țineau în brațe, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel